top of page
16 MAY 
19:00-23:00
ReΗab Pub
Valaoritou 19, Thessaloniki 546 25
Free entrance!

Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης

Νανοσωματίδια, Υαλοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων &
Τσουνάμι

Τα νανοσωματίδια και οι εφαρμογές τους

Παυλούδης Θεόδωρος (Δρ. Φυσικός) 

Στη συγκεκριμένη ομιλία θα γίνει μια εισαγωγή στον κόσμο των νανοσωματιδίων και των μοναδικών ιδιοτήτων που παρουσιάζει η ύλη στη νανοκλίμακα, με έμφαση στις διάφορες εντυπωσιακές εφαρμογές τους.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand-up Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Υαλοποίηση ανόργανων βιομηχανικών αποβλήτων:
Μια ενδιαφέρουσα, χρήσιμη και υποσχόμενη μέθοδος

Βαρίτης Σάββας (Δρ. Φυσικός) 

Στη συγκεκριμένη ομιλία θα γίνει μία εισαγωγή στην έννοια της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων και τη σημασία της στον 21ο αιώνα, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η τεχνική της υαλοποίησης και της προετοιμασίας υαλοκεραμικών υλικών με έμφαση στη μεγάλη σημασία που έχουν για την επίτευξη του “ZeroWaste”.

Φυσικά Μαγικά

Physics Partizani 

Μήπως πιστεύετε ότι η φυσική είναι λίγο… βαρετή; Ότι απευθύνεται σε λίγους προικισμένους και ευφυείς ανθρώπους; Η ομάδα Physics Partizani θα προσπαθήσει να σας μεταπείσει μέσα από διαδραστικά πειράματα, που υπόσχονται, μεταξύ άλλων, να ξαφνιάσουν, να προβληματίσουν και να μαγέψουν… Όπλα τους είναι υλικά καθημερινής χρήσης, η φαντασία και η αγάπη τους για τη Φυσική.

Τσουνάμι στις ελληνικές θάλασσες: Αλήθεια, κινδυνεύουμε;

Αχιλλέας Σαμαράς (Δρ. Πολιτικός Μηχανικός) 

Τι είναι τα τσουνάμι; Πως δημιουργούνται, πως διαδίδονται και τι συμβαίνει όταν φτάνουν στις ακτές; Που και πότε έχουν καταγραφεί τσουνάμι στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες; Πρόκειται για έναν υπαρκτό κίνδυνο ή για ένα ακόμη προϊόν κακής πληροφόρησης; Στη συγκεκριμένη ομιλία θα απαντηθούν αυτά και άλλα ερωτήματα, ξεκινώντας από τα τσουνάμι και στη συνέχεια εντάσσοντάς τα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για το πως οι φυσικοί κίνδυνοι γίνονται αντιληπτοί από το ευρύ κοινό, για το ρόλο της επιστημονικής έρευνας στην πολιτική προστασία, καθώς και για τις παγίδες της σύγχρονης επικοινωνίας της επιστήμης.

bottom of page