top of page
15 MAY 
19:00-23:00
ReΗab Pub
Valaoritou 19, Thessaloniki 546 25
Free entrance!

Oι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης

Τεχνητή νοημοσύνη, Θεραπεία μαγνητικής υπερθερμίας &
3D Medical Animation

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση: Η σιωπηλή επανάσταση

Νίκος Πασσαλής (Υποψήφιος Δρ. - Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ)

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει με ραγδαίους ρυθμούς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε παρέχοντας εφαρμογές που πριν μερικά χρόνια ανήκαν αποκλειστικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας: από πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα και προσωπικούς βοηθούς στα κινητά τηλέφωνα μέχρι μοντέλα που επιτυγχάνουν υψηλότερη επίδοση από ανθρώπους σε περίπλοκα παιχνίδια και αλγορίθμους που μαθαίνουν να ζωγραφίζουν όπως διάσημοι ζωγράφοι. Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η διαπίστωση ότι η εκτεταμένη χρήση Νευρωνικών Δικτύων, που σε μεγάλο βαθμό είναι εμπνευσμένα από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, σε συνδυασμό με μία ομάδα τεχνικών που περιγράφονται με τον όρο "Βαθιά Μάθηση" επέτρεψαν στην τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει μέσα σε μερικά χρόνια το βρεφικό στάδιο στο οποίο βρισκόταν και να παρέχει τόσο εντυπωσιακές εφαρμογές. Ταυτόχρονα, πέρα από τις εντυπωσιακές εφαρμογές της που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή, αρκετοί ειδικοί προειδοποιούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ενδεχομένως να αποτελεί και τον "μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα". Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν με απλό τρόπο  οι σημαντικότερες μέθοδοι Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, ώστε να γίνουν κατανοητές στο ευρύ κοινό χωρίς να απαιτείται μαθηματικό υπόβαθρο, και θα συζητηθούν οι μελλοντικές κατευθύνσεις έρευνας και εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand-up Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Θεραπεία Μαγνητικής Υπερθερμίας: Μια ανερχόμενη μέθοδος θεραπείας του καρκίνου.

Μακρίδης Αντώνιος (Υποψήφιος Δρ. - Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ)

 

Η μαγνητική υπερθερμία είναι αυτή τη στιγμή υπό τη διαδικασία κλινικών δοκιμών ως ένας ελάχιστα επεμβατικός εναλακτικός τρόπος στη θεραπεία του καρκίνου σε συνδυασμό με υφιστάμενες μεθοδολογίες. Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα από τα κανονικά κύταρα σε τοπικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Έτσι, τα μαγνητικά νανοσωματίδια ενεργούν ως παράγοντες υπερθερμίας που μπορούν  να εγχυθούν είτε απευθείας ή μέσω της ροής του αίματος στα καρκινικά κύτταρα και υπό την επίδραση μεταβαλλόμενου πεδίου μαγνητικού πεδίου απελευθερώνουν θερμότητα τοπικά (φτάνοντας θερμοκρασίες μεταξύ 41-45 βαθμών Κελσίου) και οδηγούν στο θάνατο τα καρκινικά κύτταρα (μέσω της απόπτωσης) ενώ τα υγιή κύτταρα υφίστανται μόνο θερμικό σοκ. Στην ομιλία θα παρουσιαστεί μια ανασκόπηση της φυσικής πίσω από τους μηχανισμούς θέρμανης μέσω των μαγνητικών νανοσωματιδίων που  επηρεάζονται κυρίως από το μέγεθος και τις μαγνητικές τους ιδιότητες. Θα παρουσιαστούν επίσης οι νεότερες τάσεις και η επιστημονική πρόοδος στον τομέα.

Φυσικά Μαγικά

Physics Partizani

Μήπως πιστεύετε ότι η φυσική είναι λίγο… βαρετή; Ότι απευθύνεται σε λίγους προικισμένους και ευφυείς ανθρώπους; Η ομάδα Physics Partizani θα προσπαθήσει να σας μεταπείσει μέσα από διαδραστικά πειράματα, που υπόσχονται, μεταξύ άλλων, να ξαφνιάσουν, να προβληματίσουν και να μαγέψουν… Όπλα τους είναι υλικά καθημερινής χρήσης, η φαντασία και η αγάπη τους για τη Φυσική.

3D Medical Animation και νέες τεχνολογίες

Εμμανουήλ Μπαμπάτσικος (3D Medical Designer - Artist)

 

Τι είναι το 3D Medical Αnimation; Πόσο χρήσιμο είναι για τους γιατρούς, τους ασθενείς και την ιατρική εκπαίδευση; Στη συγκεκριμένη ομιλία θα απαντηθούν αυτά και αλλά ερωτήματα, ενώ θα αναλυθεί και το πόσο ισχυρός μπορεί να είναι ο συνδυασμός του με τεχνολογίες Virtual Reality (VR) και Augmented Reality (AR).  

bottom of page