top of page
website homepage banner.jpeg

PINT OF SCIENCE GREECE
Quench your thirst for knowledge
Science Festival online 17-19 May 2021

PINT OF SCIENCE 2021

Check out the program for 2021 festival!
Δευτέρα 17 Μαΐου 19:00-23:00
Session 1 (host: Γιοβάνα)
Beautiful mind και Our Society 
lakka-galoyzidi_d1s1.jpg
“Μπορεί το σώμα να διαμορφώσει το μυαλό;”
 
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνει “Άκου το σώμα σου;” Μπορούμε άραγε πραγματικά να ακούσουμε το σώμα μας; Έχουμε την ικανότητα να αντιληφθούμε την διαφορετική φυσιολογία του σώματός μας ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το εξωτερικό μας περιβάλλον;
Η απάντηση είναι “ναι”, μπορούμε να αναγνωρίσουμε πώς

αλλάζει η αντιληπτική μας διεργασία και τι συμβαίνει στο σώμα μας. Για παράδειγμα πώς αλλάζει ο χτύπος της καρδιάς μας, η λειτουργία των σωματικών μας οργάνων όπως στομάχι ή τα έντερα όταν βρισκόμαστε κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις ή αντίστοιχα όταν είμαστε ήρεμοι; Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται εσωτερική αντίληψη ή interoception. Η αισθητήρια αποτύπωση κατά την διάρκεια της όποιας αλλαγής της φυσιολογίας μας, μπορεί να είναι μια πολύ χρήσιμη πληροφορία για την λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη εξετάζει την σχέση μεταξύ σώματος και εγκεφάλου. Η αντίληψη είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο παίρνουμε πληροφορίες για το περιβάλλον που ζούμε. Πώς ορίζουμε την αντίληψη και ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αντίληψης και αίσθησης; Αυτά είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε τη Δευτέρα!

Speaker Bio - Χριστίνα Λάκκα και Ήλια Γαλουζίδη - Embodiedmind_hub

Χριστίνα Λάκκα: Pilates Teacher ειδικευμένη στην θεραπευτική άσκηση και την εφαρμοσμένη νευρολογία της κίνησης - Applied Movement Neurology (Cambridge Body Psychotherapy Centre)

Ήλια Γαλουζίδη: Διδακτορική φοιτήτρια και trainee συμβουλευτικής ψυχολογίας. Ειδικευόμενη στις διατροφικές διαταραχές και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. 

Vartholomaios_d1s1.JPG
"Are we the problem?"

Sometimes the scale of issues facing the world today can feel so overwhelming, its important to remember the benefits of trying to keep your corner of it 'clean'. As someone who has found meaningful ways to contribute through self-reflection and trial and error, sharing my experiences and lessons might help others to do the same.
Speaker Bio - Kαίτη Βαρθολομαίου - US Public Finance Associate, S&P Global Ratings / Executive Committee for The Hellenic Initiative (ομιλία κυρίως στην Αγγλική γλώσσα)
Quiz Time!

Παρουσιάζει ο Παντελής Κοντογιάννης
Kodogiannis_quiz.jpg
Speaker Bio - Παντελής Κοντογιάννης - Ηθοποιός, Beverly Hills Playhouse, Meisner Technique Program από το Joanne Baron/D.W. Brown Studio.
Session 2 (host: Αλέξανδρος)
Tech me out
Dimitris Chatzis_d1s2.jpg

“Αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο δημιουργικά μέσα στην Πανδημία.”

Η κρίση της Πανδημίας: εμπόδιο ή ευκαιρία για καινοτόμα δημιουργία;

Με έμπνευση τις μεγάλες “garage start-up” της εποχής μας και τα ινδάλματα πολλών από εμάς, όπως οι Elon Musk, Steve Jobs, Bill Gates κά. με μικρά αλλά σταθερά βήματα στον καιρό 

της πανδημίας, ξεκίνησα ένα πρωτόγνωρο ταξίδι δημιουργικότητας, όπου γνώρισα εκπληκτικούς και χαρισματικούς ανθρώπους. Έτσι, δημιουργήθηκε μια συναρπαστική ομάδα (Ascos Design) με μέλη από την οικογένειά μου, φίλους και συνεργάτες, οι οποίοι με στήριξαν και εξακολουθούν να το κάνουν χωρίς κανένα όφελος. Μια επιχείρηση από νέους ανθρώπους, που με αγάπη, πάθος και ενθουσιασμό ανυπομονούν να κάνουν το Ascos Case (πρώτο προϊόν της Ascos Design) ένα κλασικό mainstream δίνοντας στις σύγχρονες τάσεις του computer case modding ένα μοναδικό και πρωτοποριακό μονοπάτι με χαρακτηριστικά που ενώνουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την κορυφαία απόδοση με μια εξαιρετική αισθητική και καλλιτεχνική εμφάνιση, όπως πρέπει να αρμόζει στην εποχή που ζούμε!
Speaker Bio - Δημήτρης Χατζής - Φοιτητής ηλεκτρολόγος και ιδρυτής της Ascos Design (startupper)

"Επιστημονικές’ γκάφες στη διαχείριση μιας πανδημίας. Τι μαθαμε;”

 

Γιατί σαπουνίζει ακόμη ο γείτονας τα ψώνια του; Γιατί να βάλω μέσα τη μύτη μου; Θα μου αλλάξουν τελικά το DNA τα εμβόλια; Πώς να αντέξω την καταπίεση του στυλεού στα ρουθούνια μου; Ένας χρόνος πανδημίας. Μπορεί συνολικά η πανδημία ακόμη να καλπάζει στον πλανήτη, αλλά σαν Δύση

εχουμε πλέον τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με κάποια αισιοδοξία το μεσοπρόθεσμο μέλλον.Ένας χρόνος πανδημίας. Μπορεί συνολικά η πανδημία ακόμη να καλπάζει στον πλανήτη, αλλά σαν Δύση εχουμε πλέον τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να βλέπουμε με κάποια αισιοδοξία το μεσοπρόθεσμο μέλλον. Τα εμβόλια πλέον σηκώνουν ισχυρότατα τείχη, τα τεστ έχουν πέσει στη μάχη της πληροφορίας για τα καλά και η εποχικότητα στην επόμενη φάση θα είναι σύμμαχος.

Παρά το θετικό momentum, έχουμε κάνει και μεγάλα λάθη, η ανάλυση των οποίων έχει μεγάλη ερμηνευτική αξία. Αυτά τα μεγάλα λάθη της πανδημίας στην Δύση θα προσπαθήσω να συνοψίσω, αφού πρώτα αναφέρω σε γενικές γραμμές ποιά είναι η δική μας συμμετοχή στην έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (χωρίς εννοείται να αναφέρω τα δικά μας μεγάλα λάθη :) ).

Speaker Bio - Πρασσάς Ιωάννης - Department of Pathology , Mount Sinai Hospital and University of Toronto, Canada

Prassas_d1s2.jpg
Τρίτη 18 Μαΐου 19:00-23:00
Session 1 (host: Θεοδώρα)
Our body
Trikalitis_d2s1.jpg

“Είμαστε άραγε πλασμένοι από χώμα;”

Σχεδόν σε όλες τις θρησκείες και τους μύθους, η ιστορία του πώς φτιάχτηκε ο άνθρωπος έχει 3 χαρακτηριστικά:

Θεότητες, παίζουν με χώμα και νερό και πλάθουν τον πρώτο άνθρωπο. Έχει όμως κάποια επιστημονική ισχύ ένας τέτοιος ισχυρισμός; Ξεκινώντας από τα κάστρα στην άμμο που έχουμε

χτίσει όλοι σε κάποια παραλία της Ελλάδας, θα δούμε κατα πόσο μπορεί αυτή η τεχνοτροπία να μεταφραστεί σε τεχνητά όργανα για ανθρώπους!
Speaker Bio - Βασίλης Τρικαλίτης - Yποψήφιος διδάκτορας, Εργαστήριο Αγγειογέννεσης, Πανεπιστήμιο του Τβέντε, Ολλανδία
voudris.png

“Καρδιογενές Σοκ και δεξιά κοιλία”

Speaker Bio - Κωνσταντίνος Βούδρης - ειδικευόμενος Καρδιολογίας (Cardiovascular Disease Fellow) στο Rush University Medical Center Chicago, IL - “Καρδιογενές Σοκ και δεξιά κοιλία”
Aris_only for website_d2betweensessions.
"Science in a glass"
Speaker Bio -  Άρης Χατζηαντωνίου - Founder of Mr Goodmix, δημιουργός της λίστας του MoMix, Metaxa Global Ambassador Bartender

Session 2 (host: Αλέξανδρος)

Atoms to Galaxies

Koratzinos_d2s2.jpg

“Πώς να φτιάξετε ένα Σύμπαν”

Πως δουλεύει αυτό το ρημάδι το Σύμπαν; Σίγουρα δεν μπορώ να σας απαντήσω. Μπορώ όμως να προσεγγίσω το θέμα από την πλευρά της Φυσικής σήμερα, προσπαθώντας να αποφύγω κακοτοπιές, υπερ-απλοποιήσεις και βολικές παραπλανήσεις.

Speaker Bio -  Μιχάλης Κορατζίνος - Φυσικός, MIT, CERN
psiroukis.png

“Γιατί στο Διάστημα;”

Γιατί ασχολούμαστε με το Διάστημα; Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε κατά 50% την χρηματοδότηση των διαστημικών προγραμμάτων της; Είναι το διάστημα μόνο η Αστροπαρατήρηση και οι Αστροναύτες; Πώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) μπορεί να υπολογίζει ότι για κάθε 1€ που επενδύει μία χώρα στο Διάστημα, η οικονομία της

λαμβάνει 7€; Πώς οι διαστημικές τεχνολογίες θεωρούνται ένας καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ; Θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη με αποδοτικότερες παρεμβάσεις και παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής; Θα προσφέρουμε φθηνή πρόσβαση στην εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες; Θα εξασφαλίσουμε μοσχεύματα για όλους τους καρδιοπαθείς; Όλα αυτά είναι στόχοι της κοινότητας του διαστήματος, που ξεπερνώντας την πρώτη εικόνα που ο άνθρωπος στη Σελήνη μας αφήνει, μας δείχνουν το "Γιατί στο Διάστημα;" έχει πολλές περισσότερες απαντήσεις, από αυτές που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.

Speaker Bio -  Ηλίας Ψυρούκης - Co-Founder & CEO at SPIN - Space Innovation
Τετάρτη 19 Μαΐου 19:00-23:00
Session 1 (host: Λώρα)
Beautiful mind και Our society
Stevi_d3s1.jpg

“Covid + δημοσιογραφία: η πανδημία της παραπληροφόρησης”

Ο κορονοϊός ανάγκασε ρεπόρτερ μη εξειδικευμένους σε επιστημονικά θέματα να καλύψουν ένα σοβαρό θέμα υγείας με περίπλοκους όρους και έννοιες, πολλούς άγνωστους παράγοντες, στατιστικά και διαρκείς εξελίξεις. Αυτό που ακολούθησε, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία φημών και παραπληροφόρησης, ήταν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη διεθνή δημοσιογραφία

με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Από την αρχή της πανδημίας -καταραμένες νυχτερίδες, ή μήπως όχι;- ως τα εμβόλια και τις πιθανές παρενέργειές τους -τελικά είναι μία στις 100,000 ή στο ένα εκατομμύριο;- θα σας μιλήσω για την τεράστια πρόκληση του να καλύπτει κανείς τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του.

Speaker Bio -  Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ  - Ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες για τους New York Times

“Πόσο κοντά είμαστε στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ;”

Είναι φυσιολογική η γεροντική άνοια; Τι προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ; Θα μπορέσουμε ποτέ να τη θεραπεύσουμε; Γιατί τόσες κλινικές μελέτες έχουν αποτύχει τα τελευταία χρόνια; Τι μπορούμε να κάνουμε για να γίνει πιο έγκαιρα η διάγνωση; Θα μπορέσουμε ίσως να αποτρέψουμε την ασθένεια; Η ομιλία θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτά και άλλα ερωτήματα.

Speaker Bio -  Λουκία Κατσούρη - Senior Research Associate, The Sainsbury Wellcome Centre, Faculty of Life Sciences UCL
katsouri.png

Session 2 (host: Λώρα)

Planet Earth

Tsoutsoura_d3s2.jpg

“Το φτερωτό φασόλι, μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης”

Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής να πλήττονται περισσότερο.  Εκεί οι γυναίκες και κυρίως τα παιδιά πάσχουν  από ασθένειες που οφείλονται σε μειωμένη  πρόσληψη πρωτεΐνης. Το φτερωτό φασόλι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και καλλιεργείται σε 

μικρή κλίμακα, κυρίως στην Ασία και λιγότερο στην Αφρική. Πολλοί το παρομοιάζουν με τη σόγια, γιατί σχεδόν το 40% του φασολιού είναι πρωτεΐνη. Το φτερωτό φασόλι φαίνεται να έχει τη δυναμική να γίνει η νέα σόγια για τις τροπικές περιοχές. Όμως τι προβλήματα υπάρχουν και δεν έχει προχωρήσει η έρευνα για την αξιοποίηση του φτερωτού φασολιού; Τι έρευνα χρειάζεται να γίνει για να βελτιωθεί και να συμβάλει στην επίλυση του επισιτιστικού; Η διδακτορική μου μελέτη έχει ως στόχο την βελτίωση της θρεπτικής αξίας του φτερωτού φασολιού, με τη βοήθεια της γενετικής και των εργαστηριακών αναλύσεων.

Speaker Bio -  Νίκη Τσούτσουρα - PhD candidate, University of Nottingham, UK
Patrinos_d3s2.jpg

“Fighting Climate Change by All Means Possible”

Climate change may very well be the existential problem of our times.  Despite nature’s ringing of alarm bells for at least a couple of decades humanity has been unable to accept the challenge and develop ways to change the current trajectory of greenhouse gas concentrations in the atmosphere. Time is running out and we can no longer afford to procrastinate.  What is called for is a truly global

effort that is well coordinated and employs multiple technologies and approaches. The effort will not just encompass a significant cut in anthropogenic emissions but will also include large scale removal of existing greenhouse gases from the atmosphere. Some of the contemplated technologies are still in an early stage but preliminary results give us confidence that they can deliver in a timely way. Moreover, we are confident that this global effort will offer collateral benefits such as improved air and water quality,  enhanced food production, and protected biodiversity.

Speaker Bio -  Άρης Πατρινός - The Novim Group (ομιλία κυρίως στην Αγγλική γλώσσα)

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Valamoti_only for website.JPG

“Έπιναν αλκοολούχα ποτά στην Προϊστορική Ελλάδα;”

Για το κρασί και τη μπύρα πριν από χιλιάδες χρόνια μας πληροφορούν οι καμένοι σπόροι που φέρνουν στο φως οι αρχαιολογικές έρευνες. Χιλιάδες κουκούτσια σταφυλιού και πατημένα σταφύλια που βρέθηκαν στο Ντικιλί Τας της Μακεδονίας και χρονολογούνται στο 4300 π.Χ. αποκαλύπτουν το παλαιότερο κρασί της Ευρώπης. Μερικές χιλιετίες αργότερα, αρχαιολογικά κατάλοιπα απανθρακωμένης βύνης που βρέθηκαν στην Άργισσα και
το Αρχοντικό Γιαννιτσών (τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.) υποδηλώνουν την παρασκευή μπύρας. Στο ερώτημα κρασί ή μπύρα, στην προϊστορική Ελλάδα και μετέπειτα στα ιστορικά χρόνια, σίγουρα το κρασί κυριαρχεί. Σε κάποια μέρη όμως φαίνεται ότι έφτιαχναν μπύρα και ίσως και να την προτιμούσαν.
Speaker Bio -  Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη - Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Διευθύντρια του ΕΔΑΕ, Τομέας Αρχαιολογίας, Επικεφαλής του Ερευνητικού Προγράμματος PlantCult, ΑΠΘ
Koniditsiotis_only for website.JPG

“Εντυπωσιακά Πειράματα Χημείας”

Το ιστορικό Πείραμα του Τζον Μάγιοου.

Παρασκευή οξυγόνου από υπεροξείδιο του υδρογόνου - Καύση μετάλλων σε καθαρό οξυγόνο.

Κροτούν αέριο "bang-gas" Εκρηκτική καύση υδρογόνου σε μπαλόνι ή σαπουνόφουσκα. 

Speaker Bio - Δημήτρης Κονιδιτσιώτης - Χημικός Ε.Κ.Π.Α., Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, Εκπαιδευτική δράση Science is fun
bottom of page