top of page
16 MAY 
19:00-23:00
six d.o.g.s
Avramiotou 6-8, Athina 105 51

This event takes place at the concert room

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Ο Κύκλος της Ζωής​              - Our Body

 

Δεν σε κέρδισε ποτέ κανείς. ‘Όμως υπάρχεις; Αθανασία, μπορεί οι εχθροί σου να είναι τα μικρόβια; Αν ο Donald Trump στις ΗΠΑ κουνήσει τα φτερά του, θα γίνει επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη; Θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία ο Σέρλοκ Χολμς αν είχε στη διάθεση του το DNA; Πως λύνεται το μυστήριο των αχρησιμοποίητων χαπιών που κατακλύζουν τα ντουλάπια και τα συρτάρια μας; Πως οι βιοεπιστήμες σχετίζονται με την ανάγκη του ανθρώπου για την αθανασία, την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων, την εξιχνίαση εγκλημάτων και τη φιλανθρωπία; Elementary my dear Watson. 4 διακεκριμένοι επιστήμονες απαντούν σε όλα τα ερωτήματα!

Tα χάπια μου, ένα κλικ, και τα δωρίζω: Η ιδέα του GIVMED

Θανάσης Βράτιμος (Συνιδρυτής και υπεύθυνος ανάπτυξης, GIVMED

 
Το 2016, στην Ελλάδα, περίπου το 1/5 του πληθυσμού ζούσε κάτω από τα όρια της φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψει βασικές ανάγκες όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή όμως, 34.000.000 κουτιά φαρμάκων έληξαν στα οικιακά φαρμακεία των πολιτών. Οι βασικοί λόγοι που περισσεύουν κουτιά φαρμάκων, είναι η αλλαγή ή το τέλος της θεραπείας του ασθενούς, η μη συμμόρφωσή του με την φαρμακευτική αγωγή ή η απώλεια συγγενών. Πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας, θέλοντας να υποστηρίξουν τους συνανθρώπους μας προβαίνουν σε δωρεά φαρμάκων. Ωστόσο, η διαδικασία της δωρεάς δεν είναι εύκολη. Από το  2016 που ιδρύθηκε ο οργανισμός GIVMED, καταφέραμε να σώσουμε 20.000 κουτιά φαρμάκων, συνολικής χρηματικής αξίας 200.000 ευρώ, υποστηρίζοντας 120 κοινωφελείς οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες!

Έγκλημα και DNA – η αλήθεια πίσω από το CSI

Νικόλαος Σγαντζής (Βιολόγος PhD, ειδικός στην Ανάλυση Δικανικού DNA σε Διαπιστευμένο Εγκληματολογικό εργαστήριο)

 

Μόλις παρακολούθησες το τελευταίο επεισόδιο του CSI Miami και αναρωτιέσαι αν κάτι από αυτά που είδες γίνονται στην πραγματικότητα. Αμφιβάλλεις, αλλάζεις κανάλι και βλέπεις στις ειδήσεις ότι εξιχνιάστηκε η γνωστή υπόθεση ανθρωποκτονίας με τη συμβολή του DNA. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό πολύκροτο μόριο; Τι πληροφορίες μπορεί να μας αποκαλύψει; Σε αυτή την ομιλία θα γίνει μια συνοπτική περιγραφή της ανάλυσης DNA ως εργαλείο της σύγχρονης εγκληματολογίας, τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα καθώς και στο άμεσο μέλλον στην εξιχνίαση των εγκλημάτων και τέλος, θα διασαφηνιστούν ορισμένοι μύθοι που συνοδεύουν την τηλεοπτική μυθοπλασία.

Μπίρα και Λοιμώδη νοσήματα: Μια στενή σχέση

Νικος Δεμίρης  (Επίκουρος Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

Πως συνδέεται η πρόοδος της επιδημιολογίας με τη μπύρα και το Game of Thrones;
Τι σχέση έχουν τα εμβόλια με την ασφάλεια των πτήσεων;
Ποια η συμβολή του Tony Blair και του Donald Trump στα φετινά κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα;
Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα θα αναλυθούν με εύληπτο τρόπο, δίνοντας έμφαση στην έννοια του ρίσκου από ατομική αλλά και συλλογική σκοπιά.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της
επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Είναι εφικτή η Αθανασία; από τις Βιοεπιστήμες στην Φιλοσοφία 

Σταθης Γκόνος (Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

 

Η αντίληψη του θανάτου από τον άνθρωπο τον καθορίζει ως οντότητα και αποτελεί εφαλτήριο για να εξηγήσει τη ζωή και το σύμπαν, ενδόμυχα προσδοκώντας στην κατάλυση του θανάτου. Οι Φυσικές Επιστήμες, και ειδικότερα οι Βιο-επιστήμες, θεμελιώθηκαν αναζητώντας απαντήσεις στα σχετικά καίρια ερωτήματα. Τι είναι ζωή; Γιατί οι οργανισμοί πεθαίνουν; Είναι εφικτή η αθανασία; Η ομιλία θα εμβαθύνει σ’ αυτά τα ζητήματα. Ξεκινώντας από τις Βιο-επιστήμες θα αναφερθούν παραδείγματα επίτευξης της αθανασίας ορισμένων κυττάρων και θα αναλυθούν οι εγγενείς περιορισμοί επίτευξης της
σε επίπεδο οργανισμών, ενώ στη συνέχεια τα ανωτέρω «πειραματικά ευρήματα» θα συζητηθούν υπό το πρίσμα της Φιλοσοφίας.

15

MAY

14

MAY

bottom of page