top of page
14 MAY 
19:00-23:00
six d.o.g.s
Avramiotou 6-8, Athina 105 51

Τhis event takes place at the concert room

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Υγεία, Στροφή στο Μέλλον - Our Body

 

Ξεκινάμε το ταξίδι μας από την αρχή. Πως άρχισαν όλα και γιατί ξεκινούν τα κύτταρα να χάνουν το μέτρο; Διερωτόμαστε, και αναφερόμαστε σε μεταλλάξεις χωρίς να αποτελούν μέρος σεναρίου επιστημονικής φαντασίας. Κάνουμε ζουμ στους μηχανισμούς και αναζητήσουμε λύσεις και θεραπείες. Η χημειοθεραπεία δεν είναι πάντα μονόδρομος. Έχεις ακούσει για την ανοσοθεραπεία; Μπορεί ο σούπερ-εαυτός μας να παλέψει με τα δικά του «όπλα» τη νόσο; Το ταξίδι μας οδηγεί σε συζητήσεις για κλώνους και από το μέλλον προσγειωνόμαστε κατευθείαν στο παρόν, όπου η Επιστημονική Φαντασία του παρελθόντος έχει ίσως γίνει μια εφικτή πραγματικότητα.

The Origins of Cancer

Θεόδωρος Χατζής (Αιματολόγος, Νοσοκομείο Μητέρα - Υγεία, Parkside London Cancer Center)

 

Μια μαζική ερευνητική προσπάθεια, που ξεκίνησε μια δεκαετία πριν, ολοκλήρωσε ένα περιεκτικό άτλαντα πανκαρκίνου. Αναλύθηκαν 11.000 όγκοι από 33 καρκίνους και επανα-κατηγοριοποιήθηκαν. Ο καρκίνος είναι μια νόσος που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα ξεκινούν να αυξάνουν εκτός ελέγχου λόγω σφαλμάτων στο δικό τους DNA. Μία έως δέκα μεταλλάξεις στα γονίδια που υπάρχουν σε ένα κύτταρο, αρκούν κατά μέσο όρο για να ξεκινήσει ένας καρκίνος. Βαρέα μέταλλα, αλλαγές του κιρκάδιου ρυθμού, απορρύθμιση του ανοσοποιητικού, ακτινοβολία, αλκοόλ, κάπνισμα, χημειοθεραπεία, ορμονική θεραπεία. Το 1962 στο ιατρικό περιοδικό the Lancet, ο D.W. Smithers έγραψε: Ο καρκίνος δεν είναι νόσος κυττάρων περισσότερο από ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση δεν είναι νόσος των αυτοκινήτων. Μια κυκλοφοριακή συμφόρηση οφείλεται στην αποτυχία μιας φυσιολογικής σχέσης μεταξύ των οδηγούμενων αυτοκινήτων και του περιβάλλοντος τους και μπορεί να συμβεί όταν αυτά οδηγούνται κανονικά ή και όχι.

Γιατί ο καρκίνος επιστρέφει; Μαθήματα από τη βιολογία βλαστoκυττάρων

Ανδρέας Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης (Επικεφαλής εργαστηρίου βιολογίας βλαστικών κυττάρων, Πανεπιστήμιο Δρέσδης)

 

Οι τρέχουσες θεραπείες για τον καρκίνο είναι συχνά αποτελεσματικές στη συρρίκνωση του μεγέθους των όγκων. Δυστυχώς, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές όσο αφορά την πρόληψη της υποτροπής. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ορισμένα κύτταρα του όγκου είναι ανθεκτικά στις θεραπείες και είναι επίσης σε θέση να αναγεννήσουν τον όγκο, οδηγώντας σε υποτροπή και μετάσταση. Τα κύτταρα αυτά τα αποκαλούμε, "καρκινικά βλαστοκύτταρα", λόγω της αναγεννητικής τους ικανότητας. Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί αυτά τα κύτταρα είναι ανθεκτικά και πώς προξενούν την αναγέννηση του όγκου. Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η μελέτη της κανονικής/φυσιολογικής αναγέννηση των ιστών (όπως, π.χ., μετά από τραυματισμό), όπου ο ρόλος των φυσιολογικών (μη καρκινικών) βλαστοκυττάρων ερευνάται έντονα. Αλλά πόσο παρόμοια είναι η φυσιολογική αναγέννηση με αυτή του καρκίνου; Είναι όντως ο καρκίνος μια διαδικασία αναγέννησης ιστών εκτός ελέγχου? Και πόσο καλά κατανοούμε την κανονική αναγέννηση, ούτως ή άλλως; Θα συζητήσουμε αυτές τις έννοιες και το μέλλον της έρευνας για τον καρκίνο.

Μπορεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα να νικήσει τον καρκίνο?

Στέφανος Λαμπρόπουλος (Παθολόγος Ογκολόγος , Διευθυντής Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία

 

Βασικός μηχανισμός άμυνας σε ότι εχθρικό μας απειλεί είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο καρκίνος κερδίζει τη νίκη απέναντι στα ίδια μας τα κύτταρα και το ανοσοποιητικό.  Μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια όμως έχει συντελεστεί μια μικρή επανάσταση στη ανοσοθεραπεία και με πρωταθλητή το μελάνωμα, ποσοστό ασθενών επιτυγχάνει σημαντικό όφελος στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής. Γιατί όμως κάποιοι καρκίνοι ανταποκρίνονται και άλλοι όχι; Η ανοσοθεραπεία έχει μοναδικές παρενέργειες που διαφέρουν από τις γνωστές της κλασσικής χημειοθεραπείας και πολύ υψηλό κόστος.  Tι μας επιφυλάσσει το μέλλον και πόσο διαθέσιμες μπορούν να γίνουν οι νέες υποσχόμενες θεραπείες για κάθε ασθενή?

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της
επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Ανθρωπινος κλώνος, sci-fi ή πραγματικότητα;

Ελένη Κοντογιάννη ( Διευθύντρια στο Ινστιτούτο IVF & Genetics)

 

Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν από τότε που κλωνοποιήθηκε το πρώτο θηλαστικό στον κόσμο. Όλοι γνωρίζουν τη Ντόλυ. Δημιουργήθηκε από ένα κύτταρο μαστού ενήλικου προβάτου στη Σκωτία. Η γέννησή της μας δίδαξε ότι στη βιολογία δεν υπάρχουν δόγματα. Η κλωνοποίηση είναι  μια τεράστια πρόκληση και μια υπόσχεση για την επιστήμη που δημιουργεί όμως πολλά ερωτήματα. Τα κλωνοποιημένα θηλαστικά θα είναι φυσιολογικά ή θα φέρουν ανωμαλίες που δεν πρόκειται να γίνουν γνωστές πριν από τη δική τους ή και την επόμενη γενιά; Ποια είναι η ηλικία των κλωνοποιημένων ζώων; Στον άνθρωπο, θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε ολόκληρα όργανα; Μπορεί να υπάρξει ανθρώπινος κλώνος ή μονάχα σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

16

MAY

15

MAY

bottom of page