top of page

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

15 MAY 
19:00-23:00
RabbitHole Bar
Lekka 10, Athina 105 62
The Scientist's Guide to Technology - Tech me Out

 

Όσο κι αν συνηθίζει κανείς με τα χρόνια να αναμένει το νέο τεχνολογικό επίτευγμα, δεν παύει να παραμένει εντυπωσιακή η ταχύτητα πραγματοποίησης και διάδοσης μιας ιδέας. Ταξίδεψε μαζί μας στη θαυματουργή χώρα της τεχνολογίας. Σαν την Αλίκη, θα γίνουμε πολύ μικροί για να ξεναγηθούμε στο κόσμο των νανοδιαστάσεων. Θα επιταχύνουμε για να φτάσουμε μέχρι τη χώρα των ιδεών. Πρόσεξε όμως στο ταξίδι γιατί οι κόσμοι αυτοί είναι αδιάκριτοι και συχνά επιθετικοί. Κάποιοι μιλούν για επανάσταση. Εσύ, θα πάρεις μέρος;

Μαθαίνοντας να φρενάρεις για να επιταχύνεις καλύτερα στον ψηφιακό κόσμο

Ιάσονας Αντωνόπουλος (Διευθυντής Ψηφιακού υλικού, Vodafone GR) 

 

Τι μας είναι πιο δύσκολο, να ξεκινήσουμε μία καλή ιδέα ή να σταματήσουμε μία κακή? Πόσο γρήγορα αλλάζει μία τεχνολογία και μία καταναλωτική συνήθεια και πώς ανταποκρίνονται οι εταιρείες σε αυτό?

Γιατί και πως παίρνουν τα δεδομένα μας

Ερμής Ζαχαρόπουλος (Tμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), δημιουργός και συντάκτης του www.Robotaki.gr)

 

Η ομιλία θα κάνει μια περιπλάνηση στα σκοτεινά μονοπάτια της εξόρυξης πληροφοριών και δεδομένων από κοινωνικές πλατφόρμες, συσκευές, wearables κλπ, θα δίνει αναφορές σε εντυπωσιακές και επιθετικές θα έλεγε κανείς μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση τους, θα απαριθμεί κάποια αστεία /σοβαρά παραδείγματα χρήσης τους και κάποιες συνέπειες τους από παλαιότερα και πιο αθώα χρόνια μέχρι σήμερα. Γενικώς θα επιστά την προσοχή με χιουμοριστικό τρόπο.

Ξενάγηση στο χώρο των νανοδιαστάσεων

Παναγιώτης Αργείτης (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») ​

Ο όρος νανοτεχνολογία αναφέρεται συνήθως στο χειρισμό υλικών αντικειμένων, και ευρύτερα δομών, που έχουν τουλάχιστον μία διάσταση στην περιοχή 1-100 νανόμετρα (1 νανόμετρο=1/1.000.000.000 του ενός μέτρου). Το ενδιαφέρον για την μελέτη και τη χρησιμοποίηση των νανοδιομών αυτών είναι έντονο κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των φαινομένων που συναντώνται σε αυτές τις διαστάσεις αλλά και σε σημαντικές εφαρμογές σε περιοχές όπως η ηλεκτρονική, τα βιοϋλικά, η ιατρική. Στην παρουσίαση θα γίνει μία γνωριμία με τις νανοδομές και θα δοθούν παραδείγματα της σημασίας τους στη φύση και σε χαρακτηριστικά τεχνολογικά προϊόντα.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της
επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

H 4η Βιομηχανική Eπανάσταση και κλιματική αλλαγή

Χάρης Δούκας (Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου)

Ένα από τα κεντρικά θέματα σε διεθνές επίπεδο είναι ο σχεδιασμός της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0) και η επίδραση που θα έχει στην ανθρωπότητα. Περνάμε ουσιαστικά, πέρα από την ευρεία χρήση του διαδικτύου για τη διάδοση πληροφοριών, στο διαμοιρασμό αγαθών και υπηρεσιών, μέσω του διαδικτύου. Και το ζήτημα που προκύπτει είναι ο τρόπος που θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή τις κοινωνίες, με την έμφαση στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής. Ποιο δηλαδή θα πρέπει να είναι το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις για την βιώσιμη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλού άνθρακα;

16

MAY

bottom of page