top of page

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

16 MAY 
19:00-23:00
RabbitHole Bar
Lekka 10, Athina 105 62
Το Χρονικό της Δημιουργίας - Planet Earth

 

Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο; Na γινόμασταν αυτόπτες μάρτυρες ιστορικών γεγονότων. Ή ένα ταξίδι στο μέλλον. Στο Pint of Science, παρελθόν και μέλλον συνυπάρχουν στην ίδια ημέρα. Η τεχνολογία του DNA στην εξερεύνηση του παρελθόντος, η μελέτη των σημερινών οργανισμών στην ανακάλυψη της προέλευσης της γης, η σχέση μεταξύ ανθρώπου και γης με στόχο την καλύτερη συμβίωση. Θα ταξιδέψουμε και σε τόπους παγωμένους, αναζήτώντας μετεωρίτες που δίνουν απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα. Επιστήμονες ξεκλειδώνουν τα μυστικά του πλανήτη μας, μη μείνεις να κοιτάς από τη κλειδαρότρυπα.

Η τεχνολογία του DNA στην εξερεύνηση του παρελθόντος 

Γεώργιος Μερκουρόπουλος    (Ερευνητής στο Τμήμα Αμπέλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ»)

Η τεχνολογία του DNA μας δίνει τη δυνατότητα να απογειώσουμε τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις και να προσδιορίσουμε σχέσεις που εξάπτουν τη φαντασία. Τα ταπεινά, απανθρακωμένα σπόρια που έρχονται στο φως της σημερινής πραγματικότητας μπορούν να μας οδηγήσουν στα συμπόσια του αρχαίου κόσμου και να πυροδοτήσουν τη σύγχρονη οικονομία

Life of Γη

Λίλα Κουμάντου (Department of Biotechnology of the Agricultural University of Athens

Η προέλευση της ζωής είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο αναπάντητο ερώτημα στη βιολογία. Είναι δύσκολο ακόμα και να θέσουμε το ερώτημα σε σωστές βάσεις. Τι εννοούμε με τον όρο ζωή; Για να προσεγγίσουμε το πρόβλημα θα δούμε τι μας δείχνει, από τη μια, η μελέτη των σημερινών οργανισμών, κυττάρων και μορίων, όπως το DNA, και από την άλλη, πόσο μακριά πίσω στο χρόνο μπορούν να μας φτάσουν άλλες επιστήμες όπως η γεωλογία και η χημεία. Πώς μπορούμε να χρονολογήσουμε γεγονότα που συνέβησαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια; Και πώς σχετίζεται η αρχή της ζωής με την αναζήτηση για ζωή σε άλλους πλανήτες; Σε αυτή την ομιλία, θα εξετάσουμε μερικές από τις θεωρίες που έχουν προταθεί και την επιστήμη που τις υποστηρίζει. Εάν ψάχνετε για ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και όχι συγκεκριμένες απαντήσεις, τότε αυτή η ομιλία είναι για σας!

Άνθρωπος - Γη, μια μακροχρόνια σχέση 

Χρήστος Αναγνώστου (Δ/ντής Ερευνών – Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ))

 

Πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης γη; Πως εξελίχθηκε; Πότε εμφανίστηκε η ζωή στη γη και πότε ο άνθρωπος;
Θα κάνουμε μια αναδρομή στη σχέση μεταξύ ανθρώπου και γης, το ξεκίνημα και την εξέλιξη της. Βρίσκεται αυτή η σχέση σε κρίση; Είναι ο άνθρωπος «απειλή» για τον πλανήτη γη;Εμάς, τους απλούς πολίτες, μας αφορά η σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη γη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Πέντε συμβουλές για μια πετυχημένη συγκατοίκηση.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

 

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της
επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Το όνειρο της Ανταρκτικής και η αναζήτηση μετεωριτών 

Ιωάννης Μπαζιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Ορυκτολογίας - Πετρολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Συμμετείχα στη μόνη οργανωμένη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) για τον εντοπισμό μετεωριτών. Η φετινή αποστολή ήταν η 41η αποστολή Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), την οποία η NASA έχει καθιερώσει από το 1976. Οι αποστολές αυτές έχουν ανακαλύψει έως τώρα περίπου 23.000 μετεωρίτες. Η επιστροφή στη χώρα μας, έλαβε χώρα στις 9 Φλεβάρη 2018, έπειτα από ταξίδι 2,5 μηνών. Ένα ταξίδι που αποτελούσε το όνειρο ζωής για εμένα. Η υλοποίησή του ήρθε μέσα από τη σκληρή δουλειά, την υπομονή και επιμονή. Ένα ταξίδι που μας οδήγησε στο να ανακτήσουμε 263 μετεωρίτες, η μελέτη των οποίων θα μας απαντήσει ερωτήματα που σχετίζονται με την ηλικία και τις διαδικασίες σχηματισμού των μητρικών τους σωμάτων, ή την προέλευση του νερού. Παραμείναμε στη δυσκολότερη, από πλευράς συνθηκών, περιοχή του πλανήτη μας. Η μέση θερμοκρασία στο ύπαιθρο ήταν μείον 25 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο, με την παρουσία του ανέμου, η αίσθηση της θερμοκρασίας άγγιζε ή και ξεπερνούσε τους -45 βαθμούς Κελσίου. Από τα πιο επικίνδυνα τμήματα της Αποστολής ήταν η οδήγηση των χιονοοχημάτων πάνω από τις μεγάλες ρωγμές του μπλε πάγου, που συχνά ξεπερνούσαν το βάθος των 15-20 μέτρων.

15

MAY

bottom of page