top of page

Τhis event takes place at the backyard

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

16 MAY 
19:00-23:00
Keleou 1, Athina 104 35
Διαιρώντας το άπειρο - Atoms to Galaxies

 

Σύμπαν, πλανήτης γη και άνθρωπος σε αρμονική συνύπαρξη ή στο σημείο μηδέν; Η ημέρα μας ξεναγεί απο την ανθρώπινη αδυναμία μπροστά στις φυσικές καταστροφές, στο φυσικό ενεργειακό δυναμικό ως καθαρή κινητήρια δύναμη της νέας χιλιετίας. Με εργαλείο τη λογική ανοίγουμε ένα παράθυρο στην ερμηνεία της καθημερινότητας δίνοντας ικανοποιητική κατανόηση για το ταξίδι του σύμπαντος, αναλύουμε τα υλικά που είναι φτιαγμένο ότι ζωντανό, και κλείνουμε με το θαυμαστό κόσμο της μοντέρνας χημείας μέσα από ένα κουτάκι σόδας.

Καταστροφικά μοντέλα, μια σύγχρονη Πυθία

Γιάννης Παπανικολάου (Αναπληρωτής Καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας, Γεωπεριβάλλοντος και Φυσικών Καταστροφών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Οι φυσικές καταστροφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γεωλογικής ιστορίας του πλανήτη, καθόρισαν τη Γεωλογική χρονική κλίμακα, και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ιδεών. Σήμερα, η συχνότητα και το κόστος των φυσικών καταστροφών αυξάνονται δραματικά από δεκαετία σε δεκαετία και με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ για το 2000-2012 έχουν εκτιμώμενο αθροιστικό κόστος τα 2.5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποιες είναι οι τάσεις και οι προβληματισμοί για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη; Τα καταστροφικά μοντέλα προσπαθούν να προβλέψουν και να αναπαραστήσουν πολύπλοκες φυσικές διεργασίες και αποτελούν απλοποιημένες εκδοχές της φυσικών διεργασιών. Πως  γίνεται η διαχείριση κινδύνου, ποια η δομή και ποιος ο ρόλος των καταστροφικών μοντέλων;

Πόσο πράσινη μπορεί να είναι η μπύρα; 

Σωτήριος Καρέλλας (Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολή Mηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ)

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, καθώς απολαμβάνεται μια παγωμένη μπίρα πόση ενέργεια χρειάστηκε για να παραχθεί; Μήπως η κατανάλωση ενός Pint of Beer βλάπτει το περιβάλλον; Στην συγκεκριμένη παρουσίαση θα δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες για αποδοτική και φιλική στο περιβάλλον παραγωγή μπίρας και πως μπορεί η χρήση βιομάζας ή το βιοαέριο από τα αδιάφορα υπολείμματα να βοηθήσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της. Επιπλέον θα δούμε πως οι διάφορες δυνατότητες ψύξης της μπορούν να βοηθήσουν το ενεργειακό αποτύπωμα και πως η δυνατότητα ανακύκλωσης των μπουκαλιών και των αλουμινένιων δοχείων επηρεάζει το περιβαλλοντικό κόστος.

Τα LEGO του σύμπαντος

Ιωάννης Δ. Πετσαλάκης (Φυσικός, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής/ΕΙΕ

Κάθε τι βιώσιμο μέσα σε ένα περιβάλλον αποτελείται από βιώσιμες μονάδες που πάντα ακολουθούν κανόνες. Δημιουργείται από αυτοοργάνωση και παράγει αναπάντεχα το καινούργιο. Χρησιμοποιεί κάθε μορφή ηθικής που την νομιμοποιεί ανάλογα με το σκοπό της ύπαρξής του. Φτιάχνει τις οργανωμένες περιοχές σε ένα κόσμο, που σταθερά αποσυντίθεται. Με εργαλείο την απλή λογική θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι αποτελούν τις δομικές μονάδες για κάθε τι που υπάρχει, ανοίγουν ένα παράθυρο στην ερμηνεία της καθημερινότητας και δίνουν ικανοποιητική κατανόηση για το ταξίδι του σύμπαντος.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Ένα κουτάκι σόδα 

Γιάννης Κερκινές (Καθηγητής Χημείας και Επιστήμης Περιβάλλοντος επιπέδου IB στα Σχολεία Αμερικανικής Παροικίας Αθηνών - ACS Athens)

 

Ένα, απατηλά απλό, κουτάκι σόδα μας ξεναγεί στον θαυμαστό κόσμο της μοντέρνας Χημείας. Μια συναρπαστική περιήγηση με...ανθρακικό, με στάσεις στα νέα υλικά, την Κβαντική Χημεία, την κλιματική αλλαγή, την ψευδοεπιστήμη, την υγεία, την ενέργεια, την ανθρώπινη περιέργεια, και τελικό προορισμό...την ίδια την σόδα, που θα μας προσκαλέσει να πειραματιστούμε μαζί της.

 

14

MAY

15

MAY

bottom of page