top of page
14 MAY 
19:00-23:00
Keleou 1, Athina 104 35

This event takes place at the backyard

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Solarbots: the Evolution (of the Universe) - Atoms to Galaxies

 

Aν νομίζεις ότι τα ρομπότ ανήκουν στις ταινίες, τότε είσαι μάλλον νοσταλγός των ‘70s ίσως και των ‘80s. Αν θεωρείς ότι τα ρομπότ είναι οι Transformers αγνοείς τι εννοούμε ρομπότ σήμερα. Συχνά τρομάζει κατά πόσο η ρομποτική έχει αλλάξει τη καθημερινότητα μας και πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας στο μέλλον. Ακριβώς όπως μια μικρή κίνηση ενός ατόμου συνέβαλε στο Βig Βang και την εξέλιξη του σύμπαντος. Ωστόσο, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αρκεί να σκεφτούμε τον ήλιο, που ενώ αποτελεί πηγή ζωής και μας επηρεάζει με ορατούς και αόρατους τρόπους, ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει θανατηφόρο απειλή.                              

 

Πως η ρομποτική αλλάζει την καθημερινότητα σου;

Αντώνης Γαστεράτος (Πρόεδρος στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης)

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι τεχνολογική πρόοδος ήταν ιδιαίτερα αργή και δύσκολα παρατηρούσε κανείς μεταβολές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σήμερα τα τεχνολογικά επιτεύγματα είναι τόσα πολλά και η διασπορά τους τόσο μεγάλη, που η καθημερινότητα των ανθρώπων αλλάζει ραγδαία. Η τεχνολογική αυτή χιονοστιβάδα αναμένεται να ενταθεί τα ερχόμενα χρόνια αλλάζοντας με σχεδόν απρόβλεπτο τρόπο τη ζωή μας και των ερχόμενων γενεών. Δεσπόζουσα θέση στην αλλαγή αυτή αναμένεται να διαδραματίσει η ρομποτική τεχνολογία και για το ρόλο της αυτό θα μιλήσουμε εδώ.

Αστροσωματιδιακή φυσική: από το μικρόκοσμο στο μακρόκοσμο

Σμαράγδα Λώλα (Καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών)​​

 

Η σωματιδιακή φυσική είναι άρρηκτα δεμένη με την αστροφυσική και την κοσμολογία: τα σωμάτια και οι αλληλεπιδράσεις του μικρόκοσμου έχουν καθορίσει την ιστορία του σύμπαντος, το οποίο στα αρχικά του στάδια περιείχε σε αφθονία σωμάτια που σήμερα παράγονται μόνο σε επιταχυντές. Έτσι μπορούμε να συσχετίσουμε βασικές θεωρητικές προβλέψεις της σωματιδιακής φυσικής με παρατηρήσιμα μεγέθη της αστροφυσικής και της κοσμολογίας. Σε αυτή την ομιλία θα συζητηθεί η εξέλιξη του σύμπαντος σε όλες τις σημαντικές του φάσεις από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης έως σήμερα. Θα μιλήσουμε
επίσης για κάποια από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης φυσικής, όπως ο μηχανισμός που δίνει μάζα στα νετρίνα, η φύση της σκοτεινής ύλης και ενέργειας, και η προέλευση της βαρυονικής ασυμμετρίας του σύμπαντος.

Ο αόρατος Ήλιος

Γιάννης Κοντογιάννης (Φυσικός, Διδάκτωρ Αστροφυσικής

Ο ήλιος μας είναι το μοναδικό αστέρι που μπορούμε να δούμε από τόσο κοντά και το μόνο ουράνιο σώμα που επηρεάζει τόσο δραματικά τη ζωή μας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τραβάει το ενδιαφέρον όσων μελετούν τον κόσμο προσπαθώντας να απαντήσουν θεμελιώδη ερωτήματα. Εκτός όμως από την λάμψη του που βλέπουμε, τα φαινόμενα του Ήλιου που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι έχουν απροσδόκητες συνέπειες στην καθημερινότητά μας. Συχνά ακούμε για ηλιακές καταιγίδες και για το Βόρειο Σέλας. Μέσα σε λίγα λεπτά και με τη βοήθεια ομαδικών δραστηριοτήτων, θα μιλήσουμε για αυτά τα «αόρατα» φαινόμενα, τη σχέση που έχει η ανακάλυψή τους με την μπύρα αλλά και πώς επηρεάζουν σήμερα τη ζωή μας.

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

 

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της
επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Ήλιος τροφοδότης και φονιάς

Ιωάννη Δαγκλής (Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών)

Τα κύτταρά μας συνδέονται με δεσμούς αίματος με τους μακρινούς γαλαξίες και με πυρπολημένα άστρα, που στο εκρηκτικό τέλος της ζωής τους έχουν δημιουργήσει στο μακρινό παρελθόν όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή (άζωτο, οξυγόνο, σίδηρο, ασβέστιο, κλπ). Επιπλέον συνδέονται στενά και με το κοντινότερο αστέρι, τον Ήλιο, από τον οποίο αντλούν με διάφορους τρόπους την ενέργεια που χρειάζονται για την επιβίωσή τους. Ο Ήλιος όμως έχει κι ένα εκρηκτικό πρόσωπο με θανατηφόρες ακτινοβολίες, οι οποίες θα είχανε εξολοθρεύσει κάθε είδος ζωής στον πλανήτη μας αν δεν υπήρχε το προστατευτικό κουκούλι του μαγνητικού πεδίου της Γης. Το αστέρι μας είναι λοιπόν ταυτοχρόνως τροφοδότης και φονιάς.

15

MAY

16

MAY

bottom of page