top of page
image.png

Our Body &
Atoms to Galaxies

22/05/2019

20:00-23:00 

at Bulldogs and the Beast

Al. Svolou 1, Thessaloniki

Από το Σώμα μας ως τα Αστέρια

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Hocus Pocus … Consume Some Crocus.... !

Βασιλική Σαπανίδου
Κτηνίατρος, Δρ. Κτηνιατρικής Α.Π.Θ

Το οξυγόνο, το κρίσιμο αυτό στοιχείο για τη διατήρηση της ζωής, είναι δυνατόν μέσω ενδιάμεσων προϊόντων του μεταβολισμού του, των δραστικών μορφών οξυγόνου ή ελεύθερων ριζών, να προκαλέσει σημαντικές δομικές και λειτουργικές βλάβες στα κύτταρα (σπερματοζωάρια, ωάρια, έμβρυα). Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στην προσθήκη αντιοξειδωτικών παραγόντων φυσικής προέλευσης στα υποστρώματα τωντεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τα αποτελέσματα δείχνουν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Ένα από τα φυτά του οποίου η αντιοξειδωτική δράση έχει μελετηθεί ιδιαίτερα είναι ο Κρόκος Κοζάνης, γνωστός και ως σαφράν, προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ιδιαίτερης οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας. Ο Κρόκος έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες, μεταξύ των οποίων αντικαρκινική, αντιθρομβωτική, αντικαταθλιπτική, οι οποίες έχουν αποδειχθεί και in vivo.

Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών:

Τι σημαίνει και γιατί μας αφορά όλους;

Διαμαντής Κλημεντίδης

Κλινικός Φαρμακοποιός, Ψυχιατρική Κλινική «Αγία Αικατερίνη»

Τα αντιβιοτικά θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 20ού αιώνα και, μαζί με τα εμβόλια και την πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, αποτελούν τις τρεις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν σώσει περισσότερες ζωές στην ιστορία της ανθρωπότητας από οποιαδήποτε άλλη. Όμως, όλα τα καλά κάποτε τελειώνουν· από τη μία, το τελευταίο πραγματικό καινούριο αντιβιοτικό ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1970, κι από την άλλη τα μικρόβια «μαθαίνουν» να αμύνονται απέναντι σε αυτά που έχουμε. Τι σημαίνει αυτό; Υπολογίζεται ότι περίπου 33.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως στην Ευρώπη λόγω μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ αν τα πράγματα εξελιχθούν με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050 οι λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια θα σκοτώνουν ετησίως περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πιο πολλούς κι από τον καρκίνο. Προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή μας στην εποχή που το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν κάτω από τα 50 έτη και η πρώτη αιτία θανάτου ήταν οι λοιμώδεις ασθένειες, οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι οργανισμοί προωθούν την έννοια της «ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών» με δράσεις που απευθύνονται τόσο στους επαγγελματίες της υγείας, όσο και στο κοινό. Θα προσπαθήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο να δούμε τις σημαντικότερες από αυτές.

Αστεροσκοπεία του Mauna Kea, Hawaii: Στο κατώφλι άλλων κόσμων

Παντελής Παπαδόπουλος
Αν. Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Α.Π.Θ. &

European Southern Observatory (ESO) Visiting Scientist

Ένα προσωπικό ταξίδι στα μεγάλα διεθνή ερευνητικά Αστεροσκοπεία της Χαβάη, στα 4100 μέτρα υψόμετρο στο  Mauna Kea.  Μια σύντομη περιήγηση στις ανακαλύψεις τους και τη διεθνή περιπέτεια που εξελίσσεται εκεί πάνω, με ένα νεύμα προς τον Ειρηνικό Ωκεανό που περιβάλλει το νησί της Χαβάη. 

Stand up Science από τους Science Reactors

Science Reactors

Stand up Science

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand-up Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Θέμα παρουσίασης: Our body

bottom of page