top of page
image.png

Our Body

21/05/2019

20:00-23:00 

at Bulldogs and the Beast

Al. Svolou 1, Thessaloniki

Βιοπληροφορική & Iατρική Ακριβείας

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Ιατρική Ακριβείας: μια αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία του καρκίνου

Σταματία Λαΐδου
Βιολόγος, Υπ. Δρ. Α.Π.Θ., Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), ΕΚΕΤΑ

Η εξατομικευμένη ιατρική ή ιατρική ακριβείας αποτελεί ένας μοντέλο της ιατρικής σύμφωνα με το οποίο εφαρμόζεται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση σε διαφορετικούς ασθενείς που πάσχουν από την ίδια ασθένεια, ανάλογα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του γενετικού τους προφίλ αλλά και του περιβάλλοντος και τρόπου ζωής τους. Με εφαρμογή σε μια πληθώρα ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιολογικές παθήσεις και τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, έχει ως κύριο στόχο της όχι μόνο την αποτελεσματική θεραπεία αυτών αλλά και την έγκυρη διάγνωση και πρόληψη τους. Η ταχεία εξέλιξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις διαγνωστικές μεθόδους και τιςμεθοδολογίες βιοανάλυσης καθώς και η ανάπτυξη νέων υπολογιστικών εργαλείων που επιτρέπουν τη διαχείριση βιοδεδομένων μεγάλου όγκου έχουν αποτελέσει τη βάση για την ευρεία εφαρμογή του μοντέλου αυτού στην καθημερινή ιατρική πρακτική. Η σωστή εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας έχει σαφείς κοινωνικοοικονομικές συνέπειες με τη μείωση του κόστους περίθαλψης ανά ασθενή αλλά και τον περιορισμό της κατάχρησης φαρμάκων και της καταπόνησης των ασθενών να είναι οι σημαντικότερες από αυτές. Στην ομιλία θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της εξατομικευμένης ιατρικής καθώς και η ανάγκη εφαρμογής της στην καταπολέμηση διαφόρων τύπων κακοηθειών που χαρακτηρίζονται από κλινική και βιολογική ετερογένεια.

Πολύχρωμα βλαστοκύτταρα:

Η βιοτεχνολογία στην υπηρεσία της μοριακής ιατρικής

Σπύρος Πετράκης
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), ΕΚΕΤΑ

Οι αναδυόμενες ιδιότητες είναι αυτές οι ιδιότητες ενός πολύπλοκου συστήματος (κοινωνικό σύνολο, ομάδα ατόμων, οικονομία, έμβιοι οργανισμοί) οι οποίες δεν υπάρχουν στα επιμέρους μέρη του συστήματος αλλά εμφανίζονται από την αλληλεπίδραση των μερών του.  Στην ομιλία αυτή θα παρουσιάσουμε παραδείγματα από συστήματα και τις αναδυόμενες ιδιότητες τους και πώς μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα βοηθήσουν να λύσουμε μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η τροφή, η υγεία και η οικονομία. .

Βιοπληροφορική: όταν το Λογισμικό συναντά τη Βιολογία

Φώτης Ψωμόπουλος

Ερευνητής Βαθμίδας Γ’, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ), ΕΚΕΤΑ

Η Βιοπληροφορική βρίσκεται στο σημείο τομής πολλών διαφορετικών επιστημών. Βασικοί πυλώνες του χώρου αποτελούν από τη μία πλευρά η Βιολογία και οι Επιστήμες Ζωής, ενώ από την άλλη η Πληροφορική, η Τεχνολογία Λογισμικού και τα Μαθηματικά. Γενικός σκοπός αυτού του πεδίου είναι η αξιοποίηση και κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων και στατιστικών μοντέλων, προκειμένου να χαρτογραφηθούν και να ερμηνευθούν βιολογικά δεδομένα. Σήμερα, όπου η πολυπλοκότητα και το μέγεθος των βιολογικών δεδομένων που παράγονται αυξάνονται διαρκώς, η Βιοπληροφορική έχει έρθει στο προσκήνιο είτε άμεσα (για παράδειγμα μέσω εταιριών που προσφέρουν υπηρεσίες consumer genomics) είτε έμμεσα μέσω των τεχνολογιών που παρέχει σε άλλες δράσεις (για παράδειγμα στα πλαίσια της Ιατρικής Ακριβείας). Στα πλαίσια αυτής της ομιλίας θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των κυριότερων προσεγγίσεων στη Βιοπληροφορική, καθώς και των σημαντικότερων προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει. Τέλος, θα αναφερθούν τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες Μηχανικής Μάθησης και θα συζητηθούν οι μελλοντικές κατευθύνσεις έρευνας και εφαρμογών της.

Stand up Science
από τους Science Reactors

Science Reactors

Stand up Science

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand-up Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Θέμα παρουσίασης: Our body

bottom of page