top of page
image.png

Beautiful Mind &
Our Society

20/05/2019

20:00-23:00 

at Bulldogs and the Beast

Al. Svolou 1, Thessaloniki

Που Οδηγείται η Σύγχρονη Επιστήμη;

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Αναδυόμενες ιδιότητες σε πολύπλοκα συστήματα

Χαρίτων Πολάτογλου
Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ.

Οι αναδυόμενες ιδιότητες είναι αυτές οι ιδιότητες ενός πολύπλοκου συστήματος (κοινωνικό σύνολο, ομάδα ατόμων, οικονομία, έμβιοι οργανισμοί) οι οποίες δεν υπάρχουν στα επιμέρους μέρη του συστήματος αλλά εμφανίζονται από την αλληλεπίδραση των μερών του.  Στην ομιλία αυτή θα παρουσιάσουμε παραδείγματα από συστήματα και τις αναδυόμενες ιδιότητες τους και πώς μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα βοηθήσουν να λύσουμε μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η κλιματική αλλαγή, η τροφή, η υγεία και η οικονομία. .

Φυσικές Επιστήμες εναντίον fake news

Άννα Κουμαρά

Φυσικός, Υποψ. Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και η εκπαίδευση δεν μπορεί να μείνει πίσω. Η γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών άμεσα, οικονομικά, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αν βρισκόμαστε. Παράλληλα, όμως υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τα γνωστά “fake news”, και οι ψευδοεπιστημονικές απόψεις συχνά περιπλέκονται ανάμεσα στις επιστημονικές. Πώς ο μέσος άνθρωπος μπορεί να προστατευτεί από τις ψευδείς ειδήσεις και να λάβει υπεύθυνες για τη ζωή του αποφάσεις; 

Οι Φυσικές Επιστήμες, με τα χαρακτηριστικά και τις μεθόδους τους, είναι δυνατόν να αποτελέσουν μέρος της λύσης: σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στοχεύει στον επιστημονικό αλφαβητισμό και όχι στη συσσώρευση γνώσεων. Στην ομιλία θα συζητηθούν τρέχοντα κοινωνικο-επιστημονικά ζητήματα προς προβληματισμό, για να καταλήξουμε ότι η τελική απάντηση ίσως δεν είναι όσο προφανής κάποιος θα ανέμενε.

Η σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης επιστήμης

Παναγιώτης Κάβουρας
Δρ. Φυσικής, Ερευνητής & Project Manager στο E.M.Π.

Εδώ όμως και λίγες δεκαετίες έχουν έρθει στη δημοσιότητα υποθέσεις παραχαραγμένης επιστημονικής έρευνας. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε με οξύτητα στη βιολογία, αλλά έχει επηρεάσει, λίγο ή πολύ, όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται απλώς στη δυσφήμηση ενός επιστήμονα ή ενός ερευνητικού κέντρου. Η σοβαρότερη συνέπεια είναι ότι έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται ρωγμές στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στη σύγχρονη επιστήμη. Σε αυτή την ομιλία αναφερθούν μερικές από τις σημαντικότερες περιπτώσεις παραχαραγμένης έρευνας μετά τα μέσα του 20ου αιώνα και θα περιγραφούν οι βασικότεροι προβληματισμοί του νέου πεδίου έρευνας που ονομάζεται Ακεραιότητα της Επιστημονικής Έρευνας. Θα αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τί είναι ακέραια επιστήμη και τί όχι; Γιατί υπάρχουν επιστήμονες που δημοσιεύουν ψεύτικα αποτελέσματα; Για ποιο λόγο το φαινόμενο αυξάνεται γοργά εδώ και δύο δεκαετίες; Φταίει ο επιστήμονας ή το σύστημα που κανοναρχεί την επιστημονική έρευνα;

Stand up Science
από τους Science Reactors

Science Reactors

Stand up Science

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand-up Science (κατά το πρότυπο του Stand-up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Θέμα παρουσίασης: Our society

bottom of page