top of page
image.png

OUR SOCIETY

20/05/2019

20:00-23:00 

at MoMix Bar Kerameikos

Keleou 1, Athens 104 35

Tweet και βγαίνω: Ο γρίφος των χαμένων πληροφοριών

Εκλογές, μαθηματικά, παραπληροφόρηση, τιτίβισμα. Πώς τέσσερις φαινομενικά ασύνδετες λέξεις συνδέονται με την κοινωνία στην εποχή μας; Ας περιηγηθούμε στο μαγικό κόσμο των μαθηματικών γρίφων, των fake news και της πολιτικής μέσω… twitter! Πώς μπορούμε να λύσουμε το γρίφο που συνδέει την παιδεία με τον καταιγισμό της πληροφορίας στο διαδίκτυο; 

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Ερμής Ζαχαρόπουλος (Πληροφορικός) και Αθανάσιος Κουστένης, (Βιοχημικός)

Δούρειος Γρίφος: Όταν οι επιστήμες κρύβονται μέσα στο παιχνίδι

Πανταζής Χούλης

Μαθηματικός – Ιδρυτής MaxxBrain

«Όταν οι μαθητές τρομάζουν διαβάζοντας τριγωνομετρία, όταν κρύβονται στη θέα ενός ολοκληρώματος, όταν τρέχουν πανικόβλητοι στο άκουσμα της λέξης άλγεβρα, τότε εμφανίζεται ο Δούρειος Γρίφος, το εκπαιδευτικό εργαλείο μεταμφιεσμένο σε παιχνίδι!».

Αγορεύοντας στο Twitter: είναι η προσοχή στραμμένη στα άκρα, και αν ναί, γιατί;

Όμηρος Παπασπηλιόπουλος

Καθηγητής Μηχανικής Μάθησης και Στατιστικής  και μέλος της Καταλανικής Ακαδημίας Επιστημών

Καλό, κακό, πάντως σίγουρα αναπόφευκτο κομμάτι της σύγχρονης Δημοκρατίας είναι η ρητορική των πολιτικών μέσω Twitter. Υπάρχει μια γενικευμένη πεποίθηση ότι οι πολιτικοί κομμάτων που ανήκουν στα άκρα του πολιτικού φάσματος είναι καλύτεροι των υπολοίπων στο να τραβούν την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν αυτή την πεποίθηση; Και αν πράγματι συμβαίνει, τί κάνει τα tweets τους πιο ελκυστικά; Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές από την Επιστήμη των Δεδομένων, ανάμεσα στις οποίες και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing), μια ομάδα επιστημόνων από το Reuters Institute for the Study of Journalism της Οξφόρδης και το Data Science Center της Βαρκελώνης προσπαθούμε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα. Στην ομιλία θα δούμε κάποια από τα πρώτα μας συμπεράσματα, καθώς και τις βασικές ιδέες πίσω από κάποιες από τις τεχνικές μας.

Η ανατομία των fake news: Γιατί ο εγκέφαλος μας είναι ευάλωτος στις ψευδείς ειδήσεις;

Στάμος Αρχοντής

Επικοινωνιολόγος της επιστήμης στο YouTube και αρθρογράφος-ερευνητής στη σελίδα Ellinika Hoaxes

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς τη φράση "fake news"; στο πλαίσιο της διάδοσης παραπλανητικών ή πλήρως ψευδών ειδήσεων. Ωστόσο σπάνια κάνουμε ένα βήμα πίσω για να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους η παραπληροφόρηση είναι τόσο διάχυτη στην εποχή της πληροφορίας. Συγκεκριμένα, τείνουμε να εστιάσουμε στις τεχνολογικές παραμέτρους του προβλήματος, παραβλέποντας τον ανθρώπινο παράγοντα. Για ποιο λόγο είμαστε τόσο επιρρεπείς στο να εξαπατηθούμε από ένα άρθρο ή ένα βίντεο, ποιες παγίδες στήνει η φυσιολογία μας και γιατί; Σε αυτή την ομιλία θα βάλουμε τον εγκέφαλο στο μικροσκόπιο προσπαθώντας να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα καθώς και στο πιο βασικό ερώτημα όλων: Πως μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις παγίδες;

bottom of page