top of page
image.png

OUR BODY

22/05/2019

20:00-23:00 

at MoMix Bar Kerameikos

Keleou 1, Athens 104 35

Από τη διάγνωση στη θεραπεία ασθενειών του σύγχρονου κόσμου.

Back to the future!

Ο ανθρώπινος οργανισμός και η λειτουργία του αποτελούν για τους επιστήμονες τη μεγαλύτερη πρόκληση όλων των εποχών. Πού ακριβώς βρισκόμαστε στην αναζήτηση μεθόδων για τη διάγνωση και τη θεραπεία σύγχρονων ασθενειών; Μπορούν άραγε τα μικρόβια ή οι πρωτεΐνες που παράγουμε να μας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση; Μήπως η λύση κρύβεται στα κανναβινοειδή; Ένα ταξίδι στο μέλλον.

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Στέφανος Γιαγτζόγλου (Βιολόγος)

Παλαίωση αλκοολούχων ποτών: πίνουν οι Άγγελοι αλκοόλ;

Κωνσταντίνος Καλπαξίδης 
MSc Οινολόγος, House of Metaxa

Η παλαίωση αλκοολούχων ποτών σε δρύινα βαρέλια είναι μία παλαιά όσο και περίπλοκη διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της, μια σειρά φυσικοχημικών διεργασιών αλλάζουν το οργανοληπτικό προφίλ του αρχικά τοποθετημένου αλκοολούχου ποτού. Μία από αυτές τις διεργασίες, η εξάτμιση, έχει συνδεθεί ποιητικά με τη δραστηριότητα των Αγγέλων: η ποσότητα αλκοόλης που εξατμίζεται διαμέσου των πόρων του ξύλου είναι γνωστή ως το «μερίδιο των Αγγέλων», το οποίο παίρνουν για να προστατεύουν τα βαρέλια κατά τη διάρκεια της παλαίωσης. Πώς όμως επηρεάζεται η εξάτμιση του αλκοολούχου ποτού κατά τη διάρκεια της παλαίωσης από τις θερμοϋγρασιακές συνθήκες του χώρου παλαίωσης; Τι επίδραση έχουν αυτές οι συνθήκες στο τελικό προϊόν; Και πώς το METAXAχρησιμοποίησε τα παραπάνω στοιχεία ώστε να δημιουργήσει ένα προϊόν που συνδυάζει το μύθο με την επιστήμη;

Ψάχνοντας για βιοδείκτες στα άχυρα

Μάκης Ζωιδάκης
Βιοχημικός, Ερευνητική μονάδα πρωτεομικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

Πώς η πρωτεομική επιτυγχάνει την ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση χιλιάδων πρωτεϊνών που περιέχονται σε βιολογικά δείγματα με τη χρήση φασματομετρίας μάζας; Μια πρακτική εφαρμογή της πρωτεομικής είναι η ταυτοποίηση βιοδεικτών οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Η ανακάλυψη πιθανών βιοδεικτών στα ερευνητικά εργαστήρια είναι σχετικά εύκολη αλλά η έγκριση νέων βιοδεικτών για κλινική χρήση είναι μια επίπονη διαδικασία που σπάνια έχει αίσια έκβαση. Μέσα από τις αποτυχίες που αναδεικνύουν τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την επιτυχή κλινική εφαρμογή ενός βιοδείκτη θα περιγράψουμε τελικά το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η διάγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μιας ασθένειας με ανησυχητικά υψηλή συχνότητα εμφάνισης στον Ελληνικό πληθυσμό. Ελάτε να απολαύσετε μια μπύρα χωρίς φόβο για την ουροδόχο κύστη σας!  

“The Goodfellas”... Τα «καλά» μικρόβια και ο ρόλος τους στη ζωή μας

Γιώργος Σκρέτας

Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Εννέα στα δέκα από τα ζωντανά κύτταρα που βρίσκονται στο σώμα μας δεν είναι ανθρώπινα αλλά μικροβιακά. Πλήθος πρόσφατων μελετών έχουν αποδείξει ότι η ανθρώπινη υγεία εξαρτάται -εν πολλοίς- από την ισορροπημένη συμβίωσή μας με έναν αριθμό «καλών» μικροβίων. Επιπλέον, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τα μικρόβια εδώ και χιλιάδες χρόνια για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων, όπως το ψωμί, το κρασί και τη μπύρα. Παρόλα αυτά, και εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν και παθογόνοι μικροοργανισμοί, ο όρος «μικρόβιο» υποδηλώνει συνήθως κάτι αρνητικό και ανεπιθύμητο, το οποίο αυθόρμητα προσπαθούμε να εξολοθρεύσουμε. Σε αυτή την ομιλία θα συζητήσουμε για τα «καλά» μικρόβια και θα αναφέρουμε ποια είναι αυτά, πού βρίσκονται, πώς συνεισφέρουν στην ανθρώπινη υγεία, την τεχνολογία και την κοινωνία .     

Cannabis Sativa Var Indica (Ινδική Κάνναβη): Ασθένεια, ανακούφιση ή θεραπεία;

Δημήτρης Κούβελας

Διευθυντής Κλινικής Φαρμακολογίας, ΑΠΘ

Η κατηγορία των φυτών της κάνναβης, είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις πολλαπλές χρήσεις της. Από την καλλιεργήσιμη κάνναβη (sativa), μπορούμε να κατασκευάσουμε ίνες για σχοινιά η τσουβάλια η ακόμα και τους σπόρους, ως τροφή για ωδικά πτηνά, και από κάποιες ποικιλίες όπως η Ινδική κάνναβη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δρόγη (ταξιανθία) ως «φούντα» για κάπνισμα ή να απομονώσουμε αιθέρια έλαια (κανναβινέλαιο), με σκοπό την κατασκευή μορφών που διευκολύνουν την λήψη από τον άνθρωπο. Η χρήση αυτής της ποικιλίας ως ευφραντικού είναι μη αποδεκτή στην πλειοψηφία των δυτικών χωρών και η εμπορία και χρήση είναι ποινικώς κολάσιμες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα κανναβινοειδή προκαλούν εξάρτηση και εθισμό, ενώ επηρεάζουν αρνητικά συγκεκριμένες ανώτερες λειτουργίες του ΚΝΣ, όπως τη μνήμη και τη μάθηση Στη συνέχεια η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε για την συστηματική θεραπεία του γλαυκώματος και την αντιμετώπιση των εμέτων που προκαλούνται από τις χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς. Ακόμη χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση του πόνου σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις και βρέθηκε ότι έχει θετική επίδραση στην ίδια την πάθηση που προκαλεί τον πόνο. Σήμερα η επιστήμη αποδέχεται την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης για συγκεκριμένες παθήσεις, ενώ η δράσεις αυτές δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί πειραματικά. Χρησιμοποιείται λοιπόν ευρέως σε διάφορες μορφές καρκίνου (τοπικά-μελάνωμα, συστηματικά-λεμφώματα/πνεύμονες κλπ), με εμπειρικό τρόπο, ως αιτιακή θεραπεία, στη σκλήρυνση κατά πλάκας (με αναφερόμενα θετικά αποτελέσματα), στις αρθρίτιδες, νευροπαθητικό πόνο κλπ. Χρειάζεται περεταίρω έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η φυσιολογική σημασία των κανναβινοειδών και να τεκμηριωθεί η κλινική σημασία τους.

bottom of page