top of page
image.png

COCKTAIL

21/05/2019

20:00-23:00 

at T.A.F The Art Foundation

Normanou 5, Athens 105 55

Γαϊδουράγκαθα, Εντροπία και άλλοι.. Ανορθολογικοί Συλλογισμοί

Γιατί το δωμάτιο μας είναι μονίμως ακατάστατο; Μήπως απλά ακολουθεί τους νόμους της φύσης; Τελικά υπάρχει κάτι που με πείσμα πάει κόντρα στην αταξία; Μπορούμε άραγε να πείσουμε τον εγκέφαλό μας να μην τεμπελιάζει και να βάλει την σκέψη μας σε μία τάξη; Ώστε να αποφεύγουμε τα λάθη και τις λογικές πλάνες; Ή και να διεγείρουμε την φαντασία του έτσι ώστε να επινοεί καινούργια αντικείμενα από φαινομενικά άχρηστα υλικά; Είναι μια πρό(σ)κληση κόντρα στην φύση!

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Νίκος Παπαδημητρίου (Χημικός Μηχανικός)

Πως κάθεσαι σε ένα γαϊδουράγκαθο;

Σπύρος Κίζης

Βιομηχανικός Σχεδιαστής Μηχανικός, Product Designer, Συνιδρυτής του KIZI DESIGN STUDIO

Η αγριαγκινάρα, ή αλλιώς το κοινό γαϊδουράγκαθο συναντάται πολύ συχνά στην Ελληνική ύπαιθρο. Πώς όμως ένα αγριόχορτο μεταμορφώθηκε σε έπιπλα που βρέθηκαν στο εστιατόριο των Selfridges; Πώς ένα φοιτητικό project που ξεκίνησε το 2013, εξελίχθηκε σε προϊόν μαζικής παραγωγής και ποια ήταν τα ενδιάμεσα στάδια αυτού του ταξιδιού; Σε αυτή την ομιλία θα γίνει μία περιγραφή όλης της πορείας του project thistle, από την στιγμή της σύλληψής του μέχρι την πραγματοποίηση του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα στάδια του βιομηχανικού σχεδιασμού, στο trial and error και στη σημασία των συνεργιών.

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι πιστεύουν ανοησίες; 

Σπύρος Κιτσινέλης,

Φυσικοχημικός, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Για ποιο λόγο η πλειοψηφία του κόσμου λειτουργεί με λογική α λα καρτ; Γιατί δηλαδή άνθρωποι που είναι ορθολογιστές αγκαλιάζουν ιδέες που είναι αυθαίρετες; Για ποιον λόγο άνθρωποι που είναι έξυπνοι ταυτόχρονα πιστεύουν σε ανόητα πράγματα; Η λίστα των αιτιών είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο μπορείς να δικαιολογήσεις αυτή τη στάση ζωής αλλά ακόμα και να αισθανθείς μη φυσιολογικός αν δεν λειτουργείς και εσύ έτσι. Το συναίσθημα και το ένστικτο από τη μια πλευρά και η λογική και ο επιστημονικός τρόπος σκέψης από την άλλη, δύο ισχυρές δυνάμεις που καθορίζουν την ιστορία μας. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μια δημιουργική και ευχάριστη ζωή δίχως ένα από αυτά. Ας σκεφτούμε πόσο ορθολογιστές είμαστε και σε πόσα πράγματα πιστεύουμε τα οποία δεν ταιριάζουν με την περιγραφή που θα κάναμε για τον τρόπο σκέψης μας. Ας σκεφτούμε και τις αιτίες και ίσως καταλάβουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.

Εντροπία: το σύμπαν παίζει χαλασμένο τηλέφωνο

Χρήστος Δημόπουλος
Καθηγητής Φυσικής και Αστροφυσικής, MSc Υπολογιστική Αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Η εντροπία έχει ταυτιστεί στη φυσική με την αύξηση της αταξίας, της άγνοιας και της απόστασης. Η τάση αν αφήσεις παιδιά ελεύθερα είναι η αταξία και όχι η «τάξη». Το παιχνίδι «χαλασμένο τηλέφωνο» δεν θα είχε νόημα χωρίς την απώλεια πληροφορίας. Ένα ζευγάρι χωρίς πολλή προσπάθεια οδηγείται σε χωρισμό. Ένα σπρέι πάντα σκορπίζει και ποτέ δεν μαζεύει. Ένας ζωντανός οργανισμός με την πάροδο του χρόνου γερνά και τελικά πεθαίνει. Για όλα αυτά φταίει η εντροπία! Είναι η φθορά, ο σκορπισμός και το γήρας. Όλα αυτά φαίνεται να είναι και εχθροί της τάξης-δημιουργίας, της γνώσης και της ένωσης. Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς η ζωή τείνει να αντιστέκεται και να πηγαίνει αντίθετα στην εντροπία.

bottom of page