top of page
image.png

PLANET EARTH

20/05/2019

20:00-23:00 

at Meerkat Cocktail Safari

Vizantiou 7, Athens 117 41

Καινοτομία και επιστήμη. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ποια είναι εκείνα τα γενετικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη διαφορετικότητα αλλά και πώς συνδεόμαστε όλοι με το περιβάλλον; Μπορούν οι επιστήμονες στην Ελλάδα να γίνουν επιχειρηματίες και να προτείνουν καινοτόμες εφαρμογές για το περιβάλλον και τη διατροφή προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον; Και τελικά, πόσο διαφορετικοί είμαστε από τη φύση γύρω μας;

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Στέφανος Γιαγτζόγλου (Βιολόγος) 

Should I (brain) stay… or should I go? 

Πανεπιστήμιο και Επιχειρηματικότητα.

Το παράδειγμα της FoodOxys

Φώτιος Τέκος

Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος BSc, Τοξικολόγος MSc, Διαχειριστής FoodOxys Spin-off

Μπορούμε να αναχαιτίσουμε το brain drain; Ναι, αν υπάρξει μια καινοτόμα και έξυπνη δράση. Το παράδειγμα έδωσε ο καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας και οι συνεργάτες του. Mέσα από την εταιρεία τεχνοβλαστού που ίδρυσαν, συνέδεσαν την πανεπιστημιακή γνώση με την ελεύθερη αγορά. Η προσπάθεια αυτή κράτησε στην χώρα τους φοιτητές καθώς όχι μόνο βρήκαν δουλειά πάνω στο ερευνητικό τους αντικείμενο αλλά  παράλληλα έγιναν και μέτοχοι της εταιρείας.

Cyclefi- όταν η ανακύκλωση σε επιβραβεύει

Γιώργος Στέγγος

Διευθύνων Σύμβουλος & Συνιδρυτής, Cyclefi & Recytrust

Πως μια σακούλα απορριμμάτων μπορεί να σε επιβραβεύσει σε δύο φάσεις; Αρχικά για την πρόθεσή σου να ανακυκλώσεις και στη συνέχεια επειδή αποδεδειγμένα ανακύκλωσες. Οι δυσκολίες, τα εμπόδια και η προοπτική για τη δημιουργία μιας πρωτότυπης, σε παγκόσμιο επίπεδο, πλατφόρμας που παρέχει online προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια, μέσα από ένα Ταχέως Κινούμενο Καταναλωτικό Αγαθό (FMCG), όπως είναι οι σακούλες απορριμμάτων.  

Από τη συνθετική ζωή στη διαχείριση του κλίματος

Φραγκίσκος  Κολίσης
Ομότιμος καθηγητής Βιοτεχνολογίας, ΕΜΠ

Έχει βρεθεί το γονίδιο της ευφυΐας, της παχυσαρκίας, της  εγκληματικότητας, της ομοφυλοφιλίας, του καρκίνου του μαστού....; Είμαστε γενετικά προκαθορισμένοι ή έχουμε και εμείς ευθύνες για τις πράξεις μας; Τα γονίδια καθορίζουν τα πάντα ή μήπως όχι; Θα πρέπει οι βιολόγοι να είναι καλοί στα μαθηματικά και οι μηχανικοί στη βιολογία; Μπορούμε πράγματι να συνθέσουμε νέα ζωή; Και όλα αυτά τι σχέση μπορεί να έχουν με την αυτό-οργάνωση της ζωής, την κλιματική αλλαγή, την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη, την εξάντληση των ορυκτών καυσίμων; Αυτά θα συζητήσουμε αναζητώντας έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο στη σύγχρονη και σύνθετη κοινωνία μας.

bottom of page