top of page
image.png

PLANET EARTH

21/05/2019

20:00-23:00 

at Rabbithole

Lekka 12, Athens 105 62

Καράβια και θησαυροί στον χάρτη του βυθού!

Έχουμε χάρτη του βυθού; Έχει ο βυθός πεδιάδες και βουνά; Κι αν έχουμε τον χάρτη τότε μήπως ένα ταξίδι στον πυθμένα των ωκεανών είναι πλέον εφικτό; Ίσως αν καταδυθούμε να αντικρίσουμε ναυάγια και χαμένους θησαυρούς. Όχι μακριά, εδώ στο Αιγαίο μας!

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Σταμάτης Βογιατζόπουλος (αρχαιολόγος) 

Ιχνηλατώντας το βυθό

Παρασκευή Νομικoύ

Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ήξερες ότι το 90% του υποθαλάσσιου πυθμένα είναι ακόμα αχαρτογράφητο; Η χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου πυθμένα πραγματοποιείται με πολυδεσμικά συστήματα βυθού τα οποία είναι εγκατεστημένα σε μικρά ή μεγάλα ωκεανογραφικά σκάφη, εκπέμπουν ακουστικά κύματα τα οποία και μετατρέπονται σε βαθυμετρικά δεδομένα. Οι βυθομετρικοί χάρτες υψηλής ανάλυσης με τα πολλαπλά χρώματα σηματοδοτούν το ανάγλυφο του πυθμένα το οποίο αποκαλύπτεται μόνο αν θα μπορούσε να αποτραβηχτεί η θάλασσα. Το συναρπαστικό ταξίδι της αναγνώρισης των θαλάσσιων γεωμορφών πραγματοποιείται πλέον με αυτόνομα ρομποτικά μηχανήματα χαρτογράφησης τα οποία πλησιάζουν πολύ κοντά στον υποθαλάσσιο πυθμένα και χαρτογραφούν με κάθε λεπτομέρεια το πολύπλοκο ανάγλυφο του. Συνδυάζοντας χερσαία και θαλάσσια δεδομένα σε ψηφιακές πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας, μπορούμε πλέον να ιχνηλατήσουμε το βυθό, φορώντας ειδικά γυαλιά…καθισμένοι στο σαλόνι του σπιτιού μας…ή απολαμβάνοντας ένα ποτό στο αγαπημένο μας μπαρ!

Out of the Blue: Αρχαία Ναυάγια στο Αρχιπέλαγος των Φούρνων

Γιώργος Κουτσουφλάκης

Αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων

Οι εφημερίδες του εγχώριου και διεθνούς τύπου δεν απέφυγαν τις υπερβολές: «Το τρίγωνο των Βερμούδων του Αιγαίου», «Η παγκόσμια πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων», «Ένα απέραντο νεκροταφείο πλοίων» είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους των πρωτοσέλιδων που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στο αρχιπέλαγος των Φούρνων και την ανακάλυψη πλέον των πενήντα ναυαγίων κατά τα έτη 2015-2018. Πέρα όμως από το βαρύγδουπο λεκτικό του ημερήσιου τύπου, τι κρύβεται πίσω από αυτές τις ανακαλύψεις με μία πιο νηφάλια προσέγγιση; Πως αιτιολογείται η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού ναυαγίων σε έναν μικρόκοσμο του Αιγαίου που μετά βίας αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς και γεωγράφους; Πως μπορούμε να διαβάσουμε τη χρήση του θαλάσσιου χώρου μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα; Σε αυτή την ομιλία θα αναλύσουμε και θα ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και ανασυνθέτει την ιστορία ενός θαλάσσιου τοπίου, η σημασία του οποίου παρέμενε μέχρι σήμερα άγνωστη.  

bottom of page