BEAUTIFUL MIND
20/05/2019
20:00-23:00
at T.A.F The Art Foundation
Normanou 5, Athens 105 55
Ενσυνειδητότητα VS Φλερτ. Αξίζει το Debate;
Αρέσω άρα υπάρχω; Φαντάσου ένα ωραίο μπαρ με καταπληκτική μουσική αλλά οι θαμώνες να κοιτάνε όλοι τα... κινητά τους. Σου θυμίζει κάτι; Η τεχνολογία άλλαξε όχι μόνο τον τρόπο που φλερτάρουμε αλλά και τον ίδιο τον τρόπο που υπάρχουμε μέσα στον κόσμο. Άραγε δίνουμε πια προσοχή στο τι γίνεται γύρω μας ή ταξιδεύουμε μονίμως με το μυαλό μας αλλού; Μάλλον είμαστε υπερβολικοί και έχω επιχειρήματα για αυτό! Θες να κάνουμε ένα debate;
(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)
Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Δημήτρης Μακρής (καθηγητής Managment και Καινοτομίας) και Αλέξανδρος Σουρτζής, (Χωροτάκτης - Πολεοδόμος)
Περιδιαβαίνοντας την συλλογική μνήμη και τους κόσμους της
Μαρία Θανοπούλου
Κοινωνιολόγος, Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Όλο και συχνότερα ακούμε να μιλούν για την συλλογική μνήμη. Όλο και συχνότερα γράφονται, δημοσιεύονται και αναρτώνται κείμενα που αποτελούν μορφές συλλογικής μνήμης. Τελικά τι είναι η συλλογική μνήμη; Ποιος την φέρει; Ποιος την φυλάσσει; Ποιος την επικαλείται και γιατί; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν και θα κουβεντιάσουμε στην συνάντησή μας, μια συνάντηση που σκοπό έχει να μας φέρει κοντά στους κόσμους της συλλογικής μνήμης, που είναι και δικοί μας κόσμοι.
Το παιχνίδι των λέξεων
Κατερίνα Καραδημήτρη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός / εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος της Ρητορικής Εταιρείας Ελλάδας.
Πώς μοιάζει το σχολείο του μέλλοντος; Τι χρειάζονται περισσότερο οι μαθητές και με ποιο τρόπο μπορεί η εκπαίδευση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας; Θεωρητικά, η ενίσχυση της εκπαίδευσης με τεχνολογικά μέσα είναι απαραίτητη για να αποκτήσουν τα παιδιά και οι έφηβοι απαραίτητες «σκληρές» δεξιότητες. Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι η ανάπτυξη των «μαλακών» δεξιοτήτων (γνωστές και ως: soft skills), οι οποίες αγνοούνται από το παραδοσιακό σχολικό πλαίσιο, παρότι θεωρούνται κυρίαρχης σημασίας στην αγορά εργασίας του 21ου αιώνα. H ενασχόληση με τη δημόσια ομιλία αναπτύσσει ραγδαία τις ικανότητες οργάνωσης, διαχείρισης χρόνου, την ομαδικότητα και σφαιρική σκέψη τους. Το debate μπορεί αποδεδειγμένα να μεταμορφώσει το σχολείο, θέλει όμως το σχολείο να μεταμορφωθεί;
Μακριά και ….αγαπημένοι
Μαίρη Πάσχου
Body Psychotherapist / Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια
Μια παλιά έκφραση πιο επίκαιρη από ποτέ. Πώς επιλέγουμε συντρόφους; Τι ρόλο παίζει η τεχνολογία σήμερα στην επιλογή σχέσεων; Πόσο «κοντά» μας αντέχουμε τους άλλους; Τι αλλάζει στη σύγχρονη εποχή που ένα like μας αναστατώνει τόσο όσο κάποτε μια ματιά; Πώς κάνουμε σχέσεις; Σωματική επαφή και σωματική ψυχοθεραπεία. Το να σε έχω στις επαφές μου σημαίνει ότι έχω και επαφή μαζί σου; Τι ρόλο παίζει η κατάθλιψη και το άγχος σε όλο το «επικοινωνείν»; Ελάτε να τα δούμε… από κοντά.
Mind (full) the Gap: Προσοχή στο κενό μεταξύ του πριν και του μετά
Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου
MSc, Κοινωνική Λειτουργός-Οικογενειακή Θεραπεύτρια Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Εκπαιδεύτρια Mindfulness
Είσαι σε διακοπές και έχεις την τύχη να βρίσκεσαι στην πιο ειδυλλιακή παραλία με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Εσύ όμως είσαι «απών». Σκέψεις εισβάλλουν συνεχώς, «τώρα που δεν είμαι στο γραφείο θα μαζευτεί πολλή δουλειά», «είναι και εκείνες οι προθεσμίες σε τρεις βδομάδες», και το παρόν βυθίζεται στο κενό που δημιούργησε ο ίδιος σου ο νους. Ήρθε η ώρα να έρθεις στο παρόν και να βγεις απ’ το κενό, καλλιεργώντας την Ενσυνειδητότητά σου. H Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) αφορά στην καλλιέργεια μιας συνειδητής στάσης ζωής. Με λίγα λόγια, το άτομο που εξασκείται στην Ενσυνειδητότητα μαθαίνει να έχει επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, των σωματικών αισθήσεων, των κινήτρων, των πράξεων και των λόγων του σκόπιμα και όχι επικριτικά. Τα οφέλη της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness), επιβεβαιώνονται στα αποτελέσματα μελετών που αφορούν τόσο υγιείς ενήλικες και παιδιά όσο και κλινικούς πληθυσμούς με καρκίνο, χρόνιο πόνο, ινομυαλγία, ψωρίαση, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, ΔΕΠΥ. Ετοιμάσου λοιπόν για μια βουτιά στο παρόν!