top of page
image.png

COCKTAIL

20/05/2019

20:00-23:00 

at Rabbithole

Lekka 12, Athens 105 62

Ταξίδι από το κέντρο της Γης στο Χάος και στις Μαύρες Τρύπες

​Αν ζούσες σε ταινία επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσες εύκολα να περιηγηθείς στο χωροχρόνο,  ή να παρασυρθείς από το βαρυτικό πεδίο μιας μαύρης τρύπας ή ακόμα και να φτάσεις στις Λιθοσφαιρικές πλάκες της Γης. Μήπως τελικά το Χάος μπορεί να σε επαναφέρει στην τάξη; Πώς μπορεί μια έμπνευση να συσχετίσει την πραγματικότητα με τη φαντασία και τελικά να καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας;

(Οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Στη Βραδιά συμμετέχουν από τους Science Reactors: Δημήτρης Μπουζιώτης (Ιχθυολόγος) 

Γεωλόγοι on stage: μισός αιώνας από τη Θεωρία των Λιθοσφαιρικών Πλακών

Απόστολος Αρβανίτης, Πέτρος Κουτσοβίτης και Κική Μακρή

Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία (ΕΑΓΜΕ, ΕΚΕΤΑ, EAA)

Τη δεκαετία του '60 η διεθνής επιστημονική κοινότητα υποδέχθηκε την «επανάσταση» της Θεωρίας των Λιθοσφαιρικών Πλακών, που αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση της μελέτης της Γης. Σε αυτή τη συζήτηση θα κάνουμε ένα ταξίδι μέσα στη Γη με οδηγό μία πέτρα,  μέσω του επαναστατικού τρόπου μελέτης της δυναμικής των Λιθοσφαιρικών Πλακών. Ετοιμαστείτε να μάθετε πώς οι οφιόλιθοι και οι ξενόλιθοι, πετρώματα της επιφάνειας της Γης που όμως αποτελούν τμήμα του μανδύα, βοηθούν να αντιληφθούμε τις Λιθοσφαιρικές πλάκες και τις κινήσεις τους, αλλά και πώς οι σύγχρονες εργαστηριακές μέθοδοι αποτυπώνουν μοντέλα σχηματισμού των ηφαιστείων και των διεργασιών μέσα στη Γη. Επιπλέον, προσεγγίζοντας τη Γεωθερμία, τον ανεκμετάλλευτο πλούτο κάτω από τα πόδια μας, θα συζητήσουμε τις βασικές αρχές της γεωθερμικής έρευνας και αξιοποίησης και τη γεωθερμική κατάσταση στην Ελλάδα.. Έλα λοιπόν να τσουγκρίσεις  ποτήρια μπύρας, πατώντας όμως στη Γη!

Ο περίπατος του μικρού Αλβέρτου στα φαντασμαγορικά τοπία του χωροχρόνου

Θεοχάρης Αποστολάτος
Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ

Η καταπληκτική ιδέα του δάσκαλου του Αλβέρτου Αϊνστάιν να φανταστεί την ένωση του χώρου και του χρόνου ως μια ενιαία οντότητα, αυτή του χωροχρόνου, εμπνευσμένος από τη νέα επαναστατική θεωρία του μαθητή του, άνοιξε στον ίδιο τον Αϊνστάιν ένα νέο δρόμο για να χτίσει το μεγαλειώδες επιστημονικό του επίτευγμα, τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν τα εκπληκτικά τοπία του χωροχρόνου που φαντάστηκε, αρχικά με τη δύναμη του μυαλού του ο άνθρωπος και στη συνέχεια κατέγραψαν οι μηχανές που η επιστημονική κοινότητα σχεδίασε: τα πρώτα τεστ της σχετικότητας, τη χρήση των GPS, τους αστέρες νετρονίων, τις μαύρες τρύπες, τα βαρυτικά κύματα, τους βαρυτικούς φακούς.... Είσαι έτοιμος για ένα ταξίδι στο χωροχρόνο;

Μπορούν το Χάος και η πολυπλοκότητα του Σύμπαντος να μας ωφελήσουν;  

Αγαμέμνων Μπαλταγιάννης

Principal Data Scientist - Team Leader, Global Data Science Hub, SAP

Το Χάος υπάρχει παντού στην ζωή μας, στην καθημερινότητα, στις σχέσεις μας αλλά και στο σύμπαν. Αν το αποδεχτούμε και το κατανοήσουμε, τότε ίσως έχουμε όφελος στην πραγματική μας ζωή. Οι άνθρωποι προσπαθούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Το Χάος μας επαναφέρει στην τάξη μέσα από την αταξία του, δίνοντας μια πιο ενδιαφέρουσα και πικάντικη ομορφιά στην ζωή μας.

Σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη ιδεών στη Κοσμολογία

Μανώλης Πλειώνης

Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών 

Καθηγητής Μαν. Πλειώνης θα αναφερθεί στην εξέλιξη ορισμένων βασικών ιδεών στη Κοσμολογία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη θεώρηση της "Μεγάλης Έκρηξης" και των βασικών πυλώνων πάνω στην οποία στηρίζεται.

bottom of page