top of page
image.png

TECH ME OUT

21/05/2019

20:00-23:00 

Αναζητώντας τον ePicasso

Βάβαλης Μανώλης

Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η έκφραση μέσω της τέχνης είναι στον πυρήνα της ίδιας μας της ύπαρξης. Μπορεί μια έξυπνη μηχανή να εμπλακεί στενά στη διαδικασία διερεύνησης τρόπων έκφρασης μέσω της τέχνης; Χωρίς ενδεχομένως να  μπορεί να κατανοήσει τις δικές μας προθέσεις;  Μπορούν οι μηχανές να μεταπηδήσουν απο την Τεχνητή Νοημοσύνη,  με την οποία μπορούν και επιλύουν περίπλοκα καθήκοντα, στην Τεχνητή Φαντασία, με την οποία θα μπορούν να εκφραστούν μέσω της τέχνης, για παράδειγμα ζωγραφίζοντας; 
Ίσως έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε κάποιες πρόσφατες αρχικές και ενδεχομένως άκομψες προσπάθειες για την διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων.

Πόσο (υπο)λογικοί είναι τελικά οι υπολογιστές;

Κακαρούντας Αθανάσιος

Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Ας μιλήσουμε για την ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και για το πώς αυτά τα θαυμάσια εργαλεία άλλαξαν την καθημερινότητά μας αλλά και τον πολιτισμό μας. Η αναφορά στην εξέλιξη θα συνοδεύεται και από μια μόνιμη αιρετική ερώτηση: πόση λογική τελικά «κουβαλάνε»; Το ταξίδι φτάνει μέχρι το σήμερα (και ακόμα παραπέρα) και η μελέτη της τεχνολογίας θα φτάσει σε πιο θεμελιώδη ερωτήματα. Ποια είναι η εφαρμογή, ποιός ο χρήστης, ποιος καθορίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας και εν τέλει … ποιος αποφασίζει; Θέματα που αφορούν τη Λογική Σχεδίαση, την Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, τα Ενσωματωμένα Συστήματα, το Internet of Things, τις έξυπνες καταναλωτικές συσκευές και την Τεχνητή Νοημοσύνη θα τεθούν προς συζήτηση και θα δοθούν πολλές αφορμές για μια εκτενή συζήτηση για τα «καλούδια» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

bottom of page