top of page
image.png

COCKTAIL

20/05/2019

20:00-23:00 

Ανάσα μου ακριβή...και όταν διασκεδάζω!

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όλα ξεκίνησαν από μια μελέτη της ομάδας μας με τη συμμετοχή εθελοντών καπνιστών φοιτητών που μιμήθηκαν στο εργαστήριο την καπνιστική τους συνήθεια στα μπαρ και βρέθηκε ότι λίγες ώρες έκθεσης επιβαρύνει άμεσα την αναπνευστική τους λειτουργία και αυξάνει τη φλεγμονή στα αγγεία τους. Όπου εφαρμόσθηκε η απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης πρώτα ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι, με άμεση μείωση από τον πρώτο χρόνο των καρδιαγγειακών συμβάντων. Γίνεται επίσης διαχρονικά μια καταγραφή των νόμων για την μείωση του καπνίσματος, των διαφημίσεων για την προώθηση του καπνίσματος και της προσπάθειας της βιομηχανίας για νέα ευρηματικά καπνικά προϊόντα. Επισημαίνεται ότι η αναπνοή καθαρού αέρα χωρίς καπνούς και ατμούς είναι δικαίωμα όλων μας. Διεκδίκησέ το πίνοντας το αγαπημένο σου ποτό στα «άκαπνα» μπαρ του Pint of Science!

Θαλάσσια θηλαστικά και προκλήσεις

Γκάφας Γεώργιος

Επίκουρος Καθηγητής, Τμ. Γεωπονίας Ιχθυολογίας και ΥδάτινουΠεριβάλλοντος, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εποχή μας διακρίνεται από έντονες περιβαλλοντικές αλλαγές που αν  
όχι πάντα, τις περισσότερες φορές ευθύνονται οι ανθρωπογενείς  
επεμβάσεις και ο τρόπος χρήσης των φυσικών πόρων. Τα αποτελέσματα  
αυτών αρχίζουν να είναι ορατά πλέον με την ανακοίνωση αρκετών ειδών  
που είτε οδεύουν προς εξαφάνιση είτε αποτελούν ήδη παρελθόν για τη  
βιοποικιλότητα του πλανήτη.
Τα θαλάσσια θηλαστικά ζουν σε ένα περιβάλλον που δέχεται καθημερινά  
άγνωστα επίπεδα ρύπανσης και αλόγιστης χρήσης πόρων, οδηγώντας τα σε  
διατάραξη των πληθυσμών και των κοινωνιών τους. Στην ομιλία θα συζητηθούν οι προκλήσεις και η αντίδραση του ανθρώπινου γένους στις βίαιες αυτές εξελίξεις των βιοκοινωνίων του θαλάσσιου περιβάλλοντος."

Συμφωνία των Πρεσπών: Μια αποτίμηση

Ανδρέας Στεργίου

Η εισήγηση θα αποπειραθεί να κάνει μια κριτική και νηφάλια αποτίμηση της συμφωνίας των Πρεσπών, εστιάζοντας στα σημεία εκείνα που θεωρούνται θετικά και εκείνα που θεωρούνται αρνητικά. Θα επιχειρηθεί επίσης μια εκτίμηση των επιπτώσεων της συμφωνίας στη διεθνοπολιτική και διεθνοδικαιική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη στα επόμενα χρόνια.

bottom of page