14 MAY
19:00-22:00
Normanou 5, Athina 105 55
(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)
Βιο-δείπνο στον Κήπο του Επίκουρου - Planet Earth
Πως θα μπορούσαμε να αναδείξουμε σήμερα έναν αρχαιολογικό χώρο χωρίς να τον καταστρέψουμε ώστε να μπορέσει να επιφέρει οικονομικά οφέλη; Μα με ένα συμπόσιο! Στρώνουμε το τραπέζι με ποιοτικά φαγητά, συνοδεία υγιεινού τσίπουρου και εκλεκτών καινοτόμων ιδεών για να χορτάσουμε επιστήμη! Γνωρίζεις αλήθεια πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που φτάνουν στο τραπέζι σου; Μπορούμε να τα ελέγξουμε από το κινητό μας; Μπορούμε να συνδυάσουμε την επιστήμη τροφίμων με την ιατρική; Το Pint of Science κάνει καλό στην υγεία. Κερνάμε μια κανάτα γεμάτη επιστήμη και καλή απόλαυση!
Θυσία της ανάπτυξης στο βωμό των αρχαίων;
Ιωάννης Πούλιος (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο)
Στην χώρα μας, κατασκευές που ολοκληρώθηκαν πριν δεκάδες αιώνες εξακολουθούν να
επηρεάζουν τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα. Συνδέουν την ιστορία με το παρόν, αποτελούν πόλο τουριστικής ανάπτυξης και πολιτισμού. Ταυτόχρονα όμως αποτελούν εμπόδιο στην υλοποίηση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, όπως κατασκευαστικών και ενεργειακών έργων τα οποία αποτελούν ισχυρή προτεραιότητα σε πολιτικό επίπεδο και είναι σημαντική διέξοδος στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
Η σύγκρουση αυτή έχει ως συνέπεια σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων ή και τη ματαίωση των επενδύσεων καθώς και την αλλοίωση των αρχαιολογικών χώρων. Προβάλλεται, επομένως, το εξής δίλημμα: Βιώσιμες Επενδύσεις ή Βιώσιμοι Αρχαιολογικοί Χώροι; Είναι δυνατό να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα; Ποια είναι τα κριτήρια και οι πρακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να υπάρχει επιτυχία των επενδύσεων και συγχρόνως σεβασμός στους αρχαιολογικούς χώρους. Ποια πρέπει να είναι και ποια είναι η σχέση ιδιώτη επενδυτή και κράτους;
Η ασφάλεια της τροφής σου: από το χωράφι στο smart phone
Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης (Αναπληρωτής Καθηγητής Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών,Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, “…η τροφή είναι το φάρμακό σου..”, και στην πλέον μοντέρνα εκδοχή: «...είμαστε ότι τρώμε...». Tί κάνει όμως την τροφή μας τόσο σημαντική και με ποιες προϋποθέσεις διασφαλίζεται η ποιότητα και η υγιεινή της μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης; Μπορεί να βοηθήσει η σύγχρονη τεχνολογία στον ποιοτικό έλεγχο της τροφής μας; Πως μπορούμε εμείς ως καταναλωτές να καθορίσουμε την ασφάλεια του φαγητού μας; Η Μεσογειακή πυραμίδα της διατροφής έχει δείξει χρόνια «το δρόμο», αλλά όσο περισσότερο ζούμε τόσο πληρώνουμε το τίμημα της φυσικής φθοράς, και της έκθεσης σε διατροφικούς κινδύνους, που ίσως και να αλλάζουν τη «μοίρα» των γονιδίων μας.
Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…
Επιστημονική Ομάδα Science Reactors
Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!
Σφηνάκια καινοτομίας
Παναγιώτης Ζουμπουλάκης (Ερευνητής Γ', Ινστιτούτο Βιολογίας, Ιατρική Χημεία και Βιοτεχνολογία, Εθνικό Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνών)
Υπάρχει τρόπος να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα ενός κρασιού;
Πόσο υγιεινό μπορεί να γίνει ένα τσίπουρο ή μια τσικουδιά;
Τι είναι τα ακτινοβολημένα τρόφιμα; Μπορεί να βρεθούν και στο τραπέζι μου;
Τι σχέση μπορεί να έχει ένα φυτό καπνού με το διαβητικό πόδι;
Αυτά και μερικά ακόμα σφηνάκια καινοτομιών από τον χώρο της υγείας και των τροφίμων.