top of page
14 MAY 
19:00-23:00
Vizantiou 7, Athina 117 41

This is a non-smoking bar     

(οι ομιλίες παρουσιάζονται με σειρά εμφάνισης)

Ανατομία ενός Εγκεφάλου - Beautiful Mind

 

Μήπως έχουμε πάθει ‘Alzheimer’ και δεν μπορούμε να θυμηθούμε πως ήταν η ανθρώπινη επαφή π.F. (προ Facebook); Μήπως οι εξαρτήσεις με τα social media εμποδίζουν τη συνειδητοποίηση και τη κάλυψη της ανάγκης μας για άμεση σωματική επαφή; Μη την υποτιμάς, είναι η απαρχή του αέναου κύκλου sex - δημιουργίας ζωής – οικογένεια. Μήπως η συμμετρία του ιδεατού κόσμου της οθόνης μας έχει κάνει να ξεχάσουμε τη σημαντικότητα και τη γοητεία της ασυμμετρίας που καθορίζει τη ζωή μας; Πρωταγωνιστής σήμερα, ο εγκέφαλος σου.

Εξαρτήσεις στον κόσμο της ψηφιακής εποχής 

Μακαρώνη Σωτηρία (Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΡΟΝΟΗ Δήμου Κηφισιάς-ΟΚΑΝΑ)

 

Τι σημαίνει εξαρτητική συμπεριφορά; Μπορεί κανείς να εξαρτηθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τι μας λένε τα ερευνητικά δεδομένα για το gaming και τον παθολογικό τζόγο; Προτάσεις για την θεραπευτική αντιμετώπιση αλλά και για την ψυχική θωράκιση απέναντι στις νέες συμπεριφορικές εξαρτήσεις.

To sex και... ο κύκλος ζωής της οικογένειας

Ηλέκτρα Σιαλμά (Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεία, Ψυχοσεξουαλική Συμβουλευτική ζεύγους. ΜSc Universidad de Barcelona, εργάζεται στο "Εύφρανσις) 

 

Όταν ο Σίγκμουντ Φρόυντ (Sigmund Freud) μίλησε για την λίμπιντο (σεξουαλικότητα) έγινε επανάσταση στις φιλοσοφίες και στις αντιλήψεις που επικρατούσαν μέχρι τότε. Όταν ο Σαλβαδόρ Μινούτσιν (Salvador Minuchin) μίλησε για τον κύκλο ζωής της οικογένειας και ακολούθησαν κι άλλοι, έπεσε ο προβολέας στα οικογενειακά συστήματα και στην μελέτη της οικογένειας. Το σεξ είναι η απαρχή της οικογένειας. Η οικογένεια είναι η εξέλιξη της σεξουαλικής ζωής του ατόμου.

Εγκέφαλος: Μια διχασμένη (σε δύο ημισφαίρια) προσωπικότητα;

Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού (Λέκτορας στο Εθνικό και  Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)

 

Τι γίνεται όταν τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας πάψουν να επικοινωνούν μεταξύ τους; Είμαστε ένας άνθρωπος ή δύο; Γιατί το δεξί ημισφαίριο είναι τόσο σιωπηλο; Γιατί να μην είμαστε όλοι αριστερόχειρες;
Η ασυμμετρία είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στη φύση. Από τα μικροσκοπικά μόρια μέχρι και το ίδιο το σύμπαν! Οι άνθρωποι είναι και αυτοί ασύμμετροι –σκεφτείτε τη θέση της καρδιάς μας στην αριστερή μεριά, αλλά και τις μικρές διαφορές στις δύο πλευρές του προσώπου μας. Μάλιστα, δεν φαινόμαστε μόνο ασύμμετροι, συμπεριφερόμαστε και έτσι! Εννιά στους δέκα από εμάς είμαστε δεξιόχειρες. Ασύμμετρος είναι και ο εγκέφαλος μας, το πολυπλοκότερο και πιο αξιοθαύμαστο όργανό μας. Τα δύο ημισφαίρια διαφέρουν τόσο ανατομικά όσο και ως προς τις λειτουργίες που υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, το αριστερό μας ημισφαίριο είναι αυτό που μας επιτρέπει να μιλάμε και να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα. Γιατί όμως το δεξί κερδίζει στα χέρια μας αλλά το αριστερό στους εγκεφάλους μας; Γιατί να μην είμαστε -αντίστροφα- αριστερόχειρες και να μη «μιλάμε» με το δεξί ημισφαίριο;

Η επιστήμη στη «σκηνή»! Η επιστήμη αλλιώς…

Επιστημονική Ομάδα Science Reactors

 

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Μπορούμε να συμβάλλουμε στην «εξωστρέφεια» της
επιστήμης; Η επιστήμη μπορεί να γίνει και «απολαυστική»; Πώς θα κατανοήσουμε απλά επιστημονικά θέματα της καθημερινής μας ζωής με χαμόγελο; Θέλοντας να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να προσεγγίσουμε την επιστήμη ανατρεπτικά, δημιουργήσαμε την ομάδα των Science Reactors. Μια ομάδα νέων επιστημόνων με επικοινωνιακές ικανότητες κυρίως όμως με αγάπη και πάθος για την ίδια την επιστήμη και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό. Μέσα από το Stand up Science (κατά το πρότυπο του Stand up Comedy) παρουσιάζουν επιστημονικά θέματα με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και κατανοητό. Οι επιστήμονες λοιπόν βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή λέγοντας τις δικές τους ιστορίες!

Alzheimer, τι είπαμε οτι είναι;

Σπύρος Ευθυμιόπουλος (Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών)

 

Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται ως η μάστιγα της εποχής μας. Τι είναι όμως αυτή η ασθένεια; Τι γνωρίζουμε για αυτήν; Σε τι σημείο έχουν φτάσει οι επιστημονικές έρευνες μέχρι σήμερα; Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν για την νευροεκφυλιστική αυτή νόσο, ποιες ηλικίες προσβάλλει, υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, υπάρχει τρόπος πρόληψης και ελπίδα φαρμακευτικής της αντιμετώπισης. Aπαντήσεις σε αυτή την ομιλία!

15

MAY

bottom of page